Tentoonstelling ‘Duurzaamheid en Energietransitie’ van start

Foto: Pixabay - pashminu (CC0-Public Domain)

HAELEN – Zondag 3 september start de tentoonstelling ‘Duurzaamheid en Energietransitie’ in het Leudalmuseum in Haelen. De expositie belicht een zeer actueel thema, dat niet alleen overheden en bedrijven actief bezighoudt, maar waarin ook individuele burgers een belangrijke rol spelen.

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2018 te bezoeken. In dezelfde periode worden diverse aan het thema gerelateerde activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, filmvoorstellingen en een speciaal programma voor de jeugd.

Parijs
Het is nu inmiddels wel duidelijk, behalve dan wellicht voor de Amerikaanse president, dat de huidige snelle klimaatverandering wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Zoals bijvoorbeeld het forse gebruik van fossiele brandstoffen, met uitstoot van grote hoeveelheden CO² tot gevolg. Door het ondertekenen van het VN-klimaatverdrag, naar aanleiding van de conferentie in Parijs in december 2015, heeft de Nederlandse regering ingestemd met doelstellingen om die uitstoot drastisch te verminderen. In 2050 moet onze CO²-uitstoot nagenoeg nihil zijn.

Doel
We staan hiermee voor belangrijke keuzes. Gaan we wachten en de verduurzaming van de energiehuishouding zo lang mogelijk uitstellen? Of gaan we vaart maken met de energietransitie en aanpassing van onze leefstijl? Het doel van de tentoonstelling is om kennis te vergroten over deze onderwerpen en te begrijpen wat voor gevolgen dit heeft voor onze eigen leefomgeving. Maar ook om te informeren over wat we zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een duurzamere en energieneutrale samenleving.

Afval
De tentoonstelling besteed ook aandacht aan afval en hoe wij hier mee omgaan. In onze huidige maatschappij zijn wij gauw geneigd om spullen die we niet gebruiken of die defect zijn als afval weg te gooien en iets nieuws te kopen. Vaak is echter reparatie mogelijk of kunnen op z’n minst materialen opnieuw worden gebruikt, wanneer ze gescheiden worden ingezameld. Zodoende kunnen we veel zuiniger en economischer omgaan met de soms nu al schaarse grondstoffenvoorraad. Op deze wijze voorkomen we verspilling en werken we aan de overgang van de zogenaamde ‘lineaire economie’ naar een ‘circulaire economie’, waarin  – net als in de natuur – afval niet bestaat, maar altijd weer gebruikt kan worden als grondstof.

Bruikleen
De tentoonstelling is opgezet door de Studiegroep Leudal, met medewerking van onder andere de gemeente Leudal, Leudalenergie, Rescoop Limburg, Zuidenwind, Groen Hart Leudal, Waterschap Limburg, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en IVN-afdeling Roermond. Ook heeft een aantal bedrijven objecten in bruikleen gegeven. Het Leudalmuseum is gevestigd in Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen. Voor meer informatie en de openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl. De entree bedraagt 2 euro; kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis naar binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen