Kunst- en Cultuurweekend biedt dit jaar een zeer kleurrijk palet

Dolf Wong (1921-2017)
Dolf Wong (1921-2017)
Foto: via Stichting Kunst en Cultuur Leudal

LEUDAL – Het Kunst- en Cultuurweekend Leudal komt er weer aan: drie dagen lang genieten van exposities, muziek, poëzie, toneel, een hommage aan de eerder dit jaar overleden kunstenaar Dolf Wong en uiteraard het vertrouwde kunstfietsen. Op 1, 2 en 3 september wordt kunst en cultuur weer echt beleefd én gevierd in onze gemeente…

De officiële opening van het Kunst- en Cultuurweekend op de vrijdag vindt om 15.00 uur plaats in Grathem, met de opening door wethouder Walraven van het jeugdkunstproject van leerlingen van de plaatselijke Jenaplanschool De Klink. De creatieve prestaties van de leerlingen van groep 5 tot en met  8 worden gepresenteerd op school en in gemeenschapshuis De Nassaurie.

Workshops
Negen Limburgse kunstenaars verzorgden van april tot en met juli workshops in vele disciplines: fotografie, keramiek, silhouettekenen, poëzie, kunst uit lege verpakkingen, holistisch schilderen, striptekenen, afvalkunst en nog veel meer. De door de leerlingen gemaakte kunstwerken sluiten aan bij het centrale thema in het lesprogramma op school: ‘Mens en communicatie’. Er zijn ook werken te zien van de kunstenaars zelf: Christien Janssen, Julien Obama, Marita Palland, Ismael Riega, Nicole Reijnders, Marjan Kilkens, Jolanda Jakobs, Jacques Linssen en Har Haans. Foto’s zijn er van Frans Daemen. De leerlingen zorgden daarnaast voor een metamorfose van Het Andere Ei, een reizend project van kunstenaar Jan C.M. Peeters, dat geëxposeerd wordt voor de ingang van de school. De expositie is te bekijken op vrijdag 1 september van 15.00 uur tot 18.00 uur en zaterdag 2 september van 10.30 uur tot 16.00 uur.

Kleurrijk
Op vrijdagavond opent wethouder Verheul om 20.00 uur de foto-expositie ‘Kleurrijk Leudal’, in De Bombardon in Heythuysen. Stichting Kunst en Cultuur Leudal was medeorganisator van een fotowedstrijd, uitgeschreven vanwege het 10-jarig bestaan van de gemeente Leudal. Een wedstrijd voor jong en oud, in drie leeftijdcategorieën. Een onafhankelijke jury heeft in samenwerking met de Fotoclub Leudal uit elke categorie 10 foto’s genomineerd. De expositie zal tot 22 september te bezichtigen zijn, waarbij de bezoekers worden uitgenodigd om hun favoriete foto voor de publieksprijs te kiezen. Uit de genomineerde foto’s zullen per categorie drie prijswinnaars worden geselecteerd, die bekend worden gemaakt tijdens de open dag ‘Kleurrijk Leudal Festival’, in het gemeentehuis op 24 september 2017. Tijdens de opening zal de muzikale omlijsting al even kleurrijk zijn, want de levendige band Matiz brengt klanken uit de hele wereld op hoog niveau.


Vakmanschap
Op zaterdagochtend, om 11.00 uur, opent Lodewijk Imkamp een hommage aan kunstenaar Dolf Wong, in hoeve Ghoor in Nunhem. Dolf Womg Lun Hing was één van de bekendste beeldend kunstenaars binnen de gemeente Leudal. Hij overleed dit jaar in april op 95-jarige leeftijd. Bijna 50 jaar leefde hij met zijn vrouw Beppie, ook beeldend kunstenaar, een teruggetrokken leven in Neer. Zijn vele kunstwerken, die als openbaar werk niet alleen in de Leudalkernen Neer, Haelen, Heibloem en Heythuysen staan, maar ook in Weert en Roermond, getuigen van zeer groot vakmanschap. Ook zijn er kunstwerken gemaakt voor andere steden en dorpen, binnen en ver buiten de provinciegrenzen. Door zijn werk, zal Wong voortleven. Fotograaf Bob Strik wist bovendien werken van Wong trefzeker vast te leggen. De expositie is te bekijken op zaterdag 2 september van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 3 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. De werken van Dolf Wong, die op grote doeken worden gepresenteerd, zullen zondagavond vanaf 20.30 uur worden geveild. De opening op zaterdag wordt verder opgeluisterd door de Jachthoornblazers.

Eenakter
Op zondag is het weer tijd voor het traditionele kunstfietsen. Vanuit Neer, Roggel en Heibloem kan weer gestart worden voor een route van circa 25 kilometer. De fietsende deelnemers kunnen van 10.00 uur tot 17.00 uur op hun tocht tien locaties bezoeken, waar beeldende kunstenaars vertegenwoordigd zijn met open ateliers, galeries en/of tuinen. Maar onderweg is er ook veel ‘live’ te beleven zoals een heus Montmartreproject, waar men ‘en plein air’ bezig is. Er is een podium met proza, poëzie en toneel. Stadsdichter Frits Criens brengt gedichten en columns ten gehore in beeldentuin Op Dresen in Roggel, In de Hammermolen in Neer draagt Wanda Gielen haar eigen poëzie voor. Toneelclub Spelenderwijs uit Horn speelt in De Klokkestoel in Heibloem de geestige eenakter ‘Komt u ook een handje geven?’

De route is vanaf 1 september te downloaden via www.kunstencultuurleudal.nl. Daar is uiteraard ook meer informatie te vinden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen