Limburg breidt uit als oase voor bijen met veertig nieuwe locaties

Foto: Pixabay - Alexas_Fotos (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Met steun van de provincie Limburg kan Plattelandscoöperatie door haar gezamenlijke bijenaanpak fors meer bijenoases realiseren, om de bijensterfte tegen te gaan.

Als het goed is kan de bij vanaf 2019 in ieder geval op maar liefst vijftig locaties in Limburg optimaal gedijen. Dit met een provinciale bijdrage van maximaal 80.000 euro.

Onmisbaar
Het gaat niet goed met de bijenstand in Nederland. Limburg  – waar de hoogste bijensterfte van alle provincies aan de orde is – spant daarbij helaas de kroon. Bijen en andere bestuivende insecten zijn onmisbaar voor de voedselketen. Het is dus van levensbelang om populaties van plant- en diersoorten in een gunstige staat te houden.

Insectenhotel
Plattelandscoöperatie is in 2016 gestart met het realiseren van de eerste bijenoases in Limburg. Een bijenoase voorziet in een geschikte habitat voor de bij en andere insecten, waarbij de bijenweide letterlijk een brug slaat naar de samenleving. De locatie omvat een gevarieerde, kruidenrijke vegetatie en bevindt zich zo mogelijk in de nabijheid van publieke ruimte. In de bijenweide komt een groot bord als aandachtstrekker, een insectenhotel voor onder andere wilde bijen en een imkerkast voor de honingbij.

Diversiteitsdoelen
Inmiddels zijn er samen met dorpsraden, Vereniging voor Kleine Kernen Limburg, scholen en andere organisaties tien bijenoases ingericht. Met het vervolg van dit initiatief wordt dit aantal met veertig nieuwe locaties uitgebreid. ‘De zorg voor de biologische diversiteit heeft de provincie in haar beleid verankerd. Vooral omdat met nationaal natuurbeleid slechts 65 procent van de biologische diversiteitsdoelen kan worden gerealiseerd. Dat betekent dat de inzet van nieuwe gebieden en partijen gewenst is voor de resterende opgave. Hiervoor zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de inwoner van Limburg’, aldus gedeputeerde Hubert Mackus (CDA).

Motie
Naast genoemde samenwerkingsverbanden zullen ook andere partijen meedoen, zoals groenorganisaties en agrariërs. Met dit initiatief wordt gehoor gegeven aan de motie van Carla Brugman (Groen Links). De motie riep het college van Gedeputeerde Staten op om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de leefomgeving van bestuivende insecten te bevorderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen