In het Zuiden ligt alles anders: reizende familievoorstelling

Foto: ViaZuid

LIMBURG – Limburg bestaat 150 jaar en het is de hartenwens van de provincie om dit op een unieke manier te vieren, met jong en oud.

Met de rondreizende interactieve familievoorstelling In het Zuiden ligt alles anders, trekken talentvolle jonge theatermakers van Het Laagland en VIA ZUID met een theatertruck naar zes Limburgse zomerfestivals, van noord tot zuid.

Niet saai
In het Zuiden ligt alles anders is informatief maar vooral leuk theater, verrassend en verrijkend. De voorstelling is gratis toegankelijk voor tienplussers, hun ouders, toeristen en passanten. Voor iedereen dus. En dit wordt geen saaie geschiedenisles, het gaat om jou en het nu: welk puzzelstukje van Limburg past bij jou en welke Limburger schuilt er na 150 jaar in jou persoonlijk?

Interactief
De theatermakers – allen met Limburgse roots – betrekken iedereen vanaf de tienerleeftijd bij de interactieve performance. Verhalen rond het ontstaan van Limburg gaan plots bruisen in de intieme, mobiele theatertruck. Op straat, buiten de theatertruck, krijgt iedereen de kans zijn of haar eigen Limburgerschap onder de loep te nemen: bestaat de Limburger eigenlijk wel? Schuilt er iets Limburgs in het diepst van je ziel? En hoe dan?

Puzzelstukjes
Verleden, heden en toekomst passeren de revue in dit tweeluik. Theatermakers Mayke Roels (Roermond, 1990) en Nina Willems (Heerlen, 1986) hebben de boeiende ontstaansgeschiedenis van de provincie Limburg in deze voorstelling gegoten. En zij betrekken een compleet team van generatiegenoten om dit project tot leven te wekken. Het gebied dat in de grondwet van 1815 voor het eerst als provincie Limburg werd aangeduid, was daarvoor verdeeld in een groot aantal kleine gebiedjes. Wat wij nu Limburg noemen, was ooit een grote hoeveelheid kleine, bij elkaar geveegde puzzelstukjes. Limburg kenmerkt zich dus misschien eerder door zijn diversiteit dan door zijn eenheid. Het is die omgrensde diversiteit die Mayke en Nina in deze locatievoorstelling willen benadrukken, maar vooral vieren. Behalve dit duo werkte ook Merlijn Huntjens, Jip Vuik en toneelschrijfster Annet Bremen mee. Ook de technische en productionele uitvoering ligt in handen van jonge Limburgse professionals.

Gouverneur
Theo Bovens, gouverneur van Limburg komt graag in gesprek met jongeren, vooral tussen 12 en 18 jaar. Daarom bezoekt hij waar mogelijk de voorstelling om na afloop van jongeren te horen wat hun tips en toekomstwensen voor Limburg zijn. De rondreizende voorstelling is te zien op

  • Cultura Nova, Heerlen, zondag 20 augustus: 13.30, 15.30 en 16.30 uur
  • Limburg Festival, Roermond, zaterdag 26 augustus: 13.30, 15.00 en 16.30 uur
  • Schijt aan de grens, Venray, zondag 27 augustus: 13.00, 14.30 en 16.00 uur
  • Op de bank, Sittard, zaterdag 9 september: 13.00, 14.30 en 16.00 uur
  • Parcours, Maastricht, zondag 10 september: 13:00 – 15:00 – 17:00 uur
  • Cultureel Lint, Weert, zondag 17 september: 13.30, 14.30 en 15.30 uur

Meer info op www.viazuid.com en www.hetlaagland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen