Planteninventarisatie bij gemeentehuis levert opvallende resultaten op

Foto: Pixabay - 160946 (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – De Studiegroep Leudal heeft in juni een uitgebreide inventarisatie uitgevoerd van de aanwezige planten rondom de parkeerplaats van het gemeentehuis in Heythuysen.

Daarbij zijn in totaal 162 verschillende soorten planten aangetroffen door de vrijwilligers. Volgens de Studiegroep Leudal is niet alleen het aantal aangetroffen soorten bijzonder. Ook het aantal zeldzame, bedreigde of voor het natuurgebied Leudal interessante plantensoorten blijkt erg groot.

Voedselaanbod
Enkele bijzondere plantensoorten zijn de agrimonie, beemdkroon, blaassilene, Franse silene, gele morgenster, grote ratelaar, kleine pimpernel en kleine ratelaar. Uit deze inventarisatie blijkt dat het ecologisch beheer van de bermen rondom de parkeerplaats een positief resultaat heeft op de natuurwaarden. Door de gemeente Leudal worden de taluds en de infiltratievoorzieningen in het najaar gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Bloemenweiden worden in het voorjaar gemaaid. Hierbij wordt ook het maaisel afgevoerd. Op deze wijze kunnen de zaden van de verschillende plantensoorten afrijpen en bieden de bloemenweiden ook beschutting en voedselaanbod in de winter, voor veel soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren.

De gemeente Leudal heeft haar dank aan de Studiegroep Leudal uitgesproken voor de uitgebreide inventarisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen