Verbazing en teleurstelling in Limburg over Brabantse subsidiekorting

Foto: Facebook philharmonie zuidnederland

LIMBURG – De provincie Limburg reageert met verbazing op het besluit van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om de subsidie voor de philharmonie zuidnederland met een half miljoen te korten. Het orkest is voor Zuid-Nederland en zeker voor Limburg onmisbaar.

Limburg blijft de philharmonie zuidnederland daarom steunen, zodat de grote ambities van een groot orkest met landelijke uitstraling waargemaakt worden.

Betrokkenheid
Korten op de subsidie doet geen recht aan de kwaliteit en impact van het orkest voor Zuid-Nederland. In het gezamenlijke onderzoek van Noord-Brabant en Limburg is hiervoor geen rechtvaardiging te vinden, zo klinkt het vanuit Maastricht. Het orkest bestrijkt met haar concerten en educatieve activiteiten Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, is vaste gast in het Concertgebouw in Amsterdam en heeft onlangs een eerste internationale tournee in Frankrijk afgerond. Nu de Haagse betrokkenheid afneemt, dienen provincies hun culturele infrastructuur in stand te houden en zeker niet te korten, vindt onze provincie. In 2015 sprak Limburg met het Uitvoeringsprogramma Cultuur ‘Limburg Culturele Werkplaats’ onvoorwaardelijke steun uit aan het orkest.

Verbinding
De afgelopen jaren heeft het orkest zich kwalitatief onderscheiden en verder ontwikkeld, zowel in de drie provincies als in Nederland. Philharmonie zuidnederland werkt samen en verbindt talrijke professionele organisaties, van Opera Zuid tot Toneelgroep Maastricht, van Cultura Nova tot het Zomerparkfeest. Door samenwerking met fanfares en orkesten, muziekeducatie op scholen, talentontwikkeling met opleidingen en het meedoen met evenementen, speelt de philharmonie zuidnederland een essentiële en verbindende rol in de gevarieerde Limburgse muziekwereld. Hierdoor komen meer Limburgers steeds vaker en vroeger in aanraking met symfonische muziek.

Gedeputeerde Staten van Limburg zullen zich samen met de philharmonie zuidnederland beraden, hoe ze met de beslissing in Den Bosch moeten omgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen