Chemische middelen in de ban bij onkruidbestrijding op verhardingen

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – In Leudal wordt onkruidbestrijding op verhardingen dit jaar op een drietal manieren uitgevoerd. In de centrumgebieden van alle kernen met heet water, in de kernen Haelen en Horn met hete lucht en in de overige kernen met infrarood-branders.

Voorheen gebeurde de onkruidbestrijding op verhardingen op een chemische manier. Sinds 2016 is het echter niet meer toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen op verharde terreinen te gebruiken.

Waterafvoer
De onkruidbestrijding richt zich met name op de goten en de trottoirs. Daar groeit het meeste onkruid. Onkruid in goten kan de waterafvoer belemmeren. De straten worden met veegmachines regelmatig geveegd. Op dit moment gebruikt de aannemer een speciale onkruidborstel om de goten schoon te maken. De veegrondes worden voor zover mogelijk afgestemd op de onkruidbestrijding op verhardingen om zoveel mogelijk onkruidresten en zaden te verwijderen.

Vanzelfsprekendheid
De gemeente Leudal streeft ernaar dat de wegen en trottoirs er netjes en verzorgd uitzien. Omdat alle alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden uitgaan van het uitputten van onkruid, zijn er meer bestrijdingsbeurten noodzakelijk om dezelfde kwaliteit te behalen. Met de chemische bestrijding werd het onkruid gedood. Door deze nieuwe, andere aanpak kan het voorkomen dat er tijdelijk wat meer onkruid groeit op de verharding. Onkruidvrije straten zijn geen vanzelfsprekendheid meer.

Heet water
Door de buitendienstmedewerkers wordt de onkruidbestrijding op verhardingen in de centrumgebieden van alle kernen uitgevoerd. Hiervoor wordt heet water gebruikt met een temperatuur van circa 100 graden Celsius. Door het contact van onkruid met heet water sterven bovengrondse delen van de plant af en na elke behandeling raken ook de onkruidwortels verder uitgeput. Er worden dus géén chemische stoffen aan het water toegevoegd. Mensen hoeven daarom niet bang te zijn voor de beplanting in hun tuin of het betreden van locaties waar de bestrijding is uitgevoerd en de verharding nog nat is. Naast onkruidbestrijding kan deze heetwater-unit ook gebruikt worden voor het reinigen van onder andere straatmeubilair en verkeersborden.

Hete lucht
De machine die ingezet wordt bij de bestrijding met hete lucht heeft een brander die de lucht opwarmt tot meer dan 360 graden. Daardoor is er géén open vuur. Schade aan planten in particuliere tuinen, hagen of bijvoorbeeld uw auto wordt zo voorkomen. Infrarood-branders zijn uitgerust met een onkruidbrander op gas. De intensieve infraroodstraling zorgt ervoor dat de eiwitcellen in het onkruid barsten, waardoor planten verwelken. Het behandelde onkruid verkleurt donkergroen. Ook onkruidzaden worden verhit, waardoor ze niet meer kiemen. Wanneer de machines even stilstaan, bij hardnekkige onkruidgroei of verdroogde plantenresten en zwerfafval, kan het voorkomen dat de begroeiing en zwerfvuil verbrandt en kan er wel wat rookontwikkeling plaatsvinden.

Behulpzaam
Gedurende het groeiseizoen wordt de onkruidbestrijding op verhardingen uitgevoerd. Wanneer dat precies is, is helaas niet aan te geven. Dit is erg afhankelijk van de weersomstandigheden en de onkruidgroei. Als u de medewerkers die de bestrijding uitvoeren ziet, wilt u dan behulpzaam zijn door uw auto te verplaatsen zodat ook de parkeerplaats ook een behandeling kan krijgen? De gemeente verwacht verder dat inwoners ook zelf het initiatief nemen om hun stoep schoon te houden. Een leefbare gemeente maken we immers samen…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen