Rondom het Leudal herdenkt Jo Smeets met artikel van zijn hand

Jo Smeets (1931-1992)
Jo Smeets (1931-1992)
Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het zomernummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, wordt onder andere Jo Smeets uit Neer herdacht.

Van de 25 jaar geleden overleden Smeets is een artikel geplaatst over een oud lied van de vissers van Neer.

NSB
Daarnaast heeft Dr. Ben Koolen intensief onderzoek gedaan naar de achtergrond en het functioneren van NSB burgemeesters, die in de oorlogsjaren in veel Leudaldorpen actief waren maar soms weigerden met maatregelen van de bezetter in te stemmen. In het tweede en laatste deel hierover beschrijft Koolen de situatie in de dorpen Heythuysen, Roggel, Horn, Linne, Beegden, Herten, Ittervoort, Neeritter, Hunsel, Heel en Panheel.

PLEM-film
Gerard Ernst beschrijft op lezenswaardige wijze de rosse metselbij en de gehoornde metselbij, die ook in het Leudal veelvuldig voorkomen. Verder een gedetailleerd verslag van over kazematten bij Neer en de lotgevallen hiervan gedurende de Duitse overval op 10 mei 1940. Henk Leenders geeft een terugblik op de exposities in 2016 in het Leudalmuseum, inclusief de PLEM-film die vanwege de grote belangstelling eind 2017 nogmaals vertoond zal worden. Ook is er aandacht voor de huidige expositie over de in Buggenum geboren Neel Doff. Thijs Zeelen beschrijft het weer in de lente van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de IJsheiligen in het voorjaar van 1941.

Abonnee
Heeft u belangstelling voor de historie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor slechts 15 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u dan alle nummers, die in 2016 zijn verschenen. U kunt zich opgeven als abonnee per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen