Nieuw bestemmingsplan voor alle zestien woonkernen van Leudal

Foto: Pixabay - MichaelGaida (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Tot en met 7 augustus ligt het ontwerpbestemmingsplan ‘Woonkernen Leudal 2017’ voor iedereen ter inzage. Het ontwerpplan is ook digitaal te raadplegen.

Bovendien ligt een papieren versie van het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken ter inzage bij de publieksbalie, in het gemeentehuis in Heythuysen.

Belang
Het nieuwe plan geeft aan welke functies en ontwikkelingen binnen de plangebieden zijn toegestaan en zal de komende jaren de ruimtelijke leidraad zijn, voor het beoordelen van aanvragen en verzoeken met betrekking tot bouwen en ruimtegebruik. Daarom is het in ieders belang om het plan in te zien en zo nodig via het indienen van een zienswijze hierop te reageren. Het is immers belangrijk dat bestaande rechten op een juiste wijze worden verwerkt in dit nieuwe plan.

Conserverend
Het nieuwe woonkernenplan is overigens conserverend van opzet en laat in principe geen nieuwe ontwikkelingen toe. Het legt in de regel enkel vast – volgens de huidige wettelijk voorgeschreven systematiek – wat al vergund of toegestaan is. Alleen ontwikkelingen die al gemeentelijke instemming hebben zijn daarin meegenomen. Het is de bedoeling dat mogelijke onvolkomenheden zo veel als mogelijk uit het plan worden gefilterd, voordat het aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden. Volgens planning gebeurt dat in de raadsvergadering van 14 november.

Zienswijzen indienen
Daarom: mocht u onvolkomen- en/of onjuistheden zien, maak dan vooral gebruik van uw recht om een zienswijze in te dienen. Fouten kunnen dan nog gerepareerd worden door de raad voor te stellen het plan op onderdelen gewijzigd vast te stellen.Gedurende de termijn van tervisielegging kan iedereen schriftelijk en/of mondeling zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Leudal, Postbus 3008, 6093 ZG Heythuysen. Iemand die mondeling een zienswijze wil indienen, kan dat doen na het maken van een telefonische afspraak via 0475-85.90.00.

Minder geplande woningen 
Op grond van de ‘Structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving Midden-Limburg’ heeft de gemeente Leudal regionale afspraken gemaakt. Hieruit is de taakstelling voortgekomen om de gemeentelijk planvoorraad af te bouwen. Parallel aan de bestemmingsplanprocedure wordt deze taak nu opgepakt. Alle rechtspersonen die beschikken over een planologische bouwtitel, worden rechtstreeks aangeschreven en erop geattendeerd dat:

  • bouwtitels vanwege demografische ontwikkelingen en verminderende woningbehoefte in de toekomst mogelijk niet meer onbeperkt zullen blijven bestaan;
  • burgemeester en wethouders actiever gaan inzetten op intrekking van omgevingsvergunningen, als binnen 26 weken na het onherroepelijk worden daarvan niet is gestart met de bouwwerkzaamheden.
  • in verband daarmee in het ‘Bestemmingsplan Woonkernen Leudal 2017’ een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om onbenutte of deels onbenutte bouwvlakken te verwijderen of het maximum aantal wooneenheden te verminderen, dan wel om wijzigingsbevoegdheden en uitwerkingsverplichtingen waarmee indirect woningbouw mogelijk kan worden gemaakt, te schrappen.

Indien u geen brief van de gemeente ontvangt, maar wel meent te beschikken over een planologische bouwtitel, neem dan contact op met de gemeente (team Domein Ruimte).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen