Gemeenten slaan handen ineen tegen drugshandel- en productie

Foto: Pixabay - the3cats (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Negentien Limburgse gemeenten, waaronder Leudal, slaan de handen ineen en zijn gisteren met een preventiecampagne gestart tegen drugshandel en drugsproductie. Limburg heeft te maken met bovengemiddelde drugsgerelateerde criminaliteit en wil daarom naast een repressieve aanpak, ook preventief actie ondernemen.

Door drugshandel en drugsproductie verloederen buurten en voelen bewoners zich onveilig. Amateuristische elektrische installaties, aftappen van stroom en werken met gevaarlijke chemicaliën: het veroorzaakt brand- en explosiegevaar én milieuverontreiniging. Als het gaat om milieudelicten die drugsgerelateerd geregistreerd zijn, dan hebben alleen al in Limburg vorig jaar 38 drugsafvaldumpingen plaatsgevonden. In hetzelfde jaar heeft de politie in Limburg maar liefst 600 hennepkwekerijen ontmanteld.

Gevolgen
Het is voor het eerst dat in Limburg een dergelijke campagne gezamenlijk wordt gevoerd. Onder het motto ‘Wat staat er op het Spel?’ willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van de risico’s en gevolgen. Enerzijds is de campagne gericht op mensen die overwegen om te gaan dealen, of mee te werken aan een hennepplantage of drugslab. Anderzijds richt de campagne zich op omwonenden om hen alerter te maken op signalen en om hen te stimuleren verdachte (en ook gevaarlijke) situaties te melden. Een melding kan men overigens bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kwijt.

Onder druk
Veel mensen laten zich in met drugshandel of drugsproductie, vanuit de gedachte dat ze toch niet gepakt worden. Maar de gevolgen zijn echt niet gering. Ook als je niet gepakt wordt door de politie zal je leven ingrijpend veranderen. Je zult voortdurend onder druk worden gezet door criminelen. Aan die gevolgen wordt meestal niet gedacht. Omwonenden weten vaak niet waar ze op moeten letten en missen daardoor belangrijke signalen. Of ze durven niet te melden uit angst dat de daders erachter komen. De campagne gaat de gemeenten helpen om die mensen het hele verhaal te vertellen, zodat ze opkomen voor de veiligheid van hun buurt.

Deelnemers
Naast Leudal zijn de deelnemende gemeenten Maasgouw, Roermond, Echt-Susteren, Peel en Maas, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen, Gennep, Schinnen, Bergen, Horst aan de Maas, Venray, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Nederweert, Vaals en Maastricht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen