Koninklijke onderscheiding voor broeder Van Zutphen uit Heythuysen

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Op donderdag 29 juni is aan Broeder L.M. van Zutphen uit Heythuysen (81) een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven.

De heer Van Zutphen werd in 1956 gevormd tot broeder van de Witte Paters en was vervolgens tot 1995 werkzaam bij de Missionarissen van Afrika, een Gemeenschap van Apostolisch Leven binnen de Katholieke kerk. Hij zette zich in voor projecten op het gebied van landbouw, tuinbouw, mijnen en bouwactiviteiten. Steeds weer opnieuw wist hij, waar hij ook werd gepositioneerd, mensen te betrekken en ze enthousiast te maken voor en bij allerlei projecten.

Ook andere jubilarissen van de Witte Paters werden gehuldigd door de burgemeester. (Foto: John Hölsgens)

Onbaatzuchtig
Na zijn terugkeer uit Afrika ging hij wonen in Woon- en zorgcentrum Sint Charles in Heythuysen en werd daar vrijwilliger. Hij zet zich vooral in voor de 43 broeders van de Witte Paters die hier wonen, maar ook voor de andere bewoners. Hier maakte hij zich vanaf het begin op allerlei fronten onbaatzuchtig verdienstelijk.

Hand- en spandiensten
Zo houdt hij in de gaten of alle bewoners bij de maaltijden verschijnen. Zo niet, dan gaat hij poolshoogte nemen. Hij begeleidt bewoners die slecht ter been zijn naar de kapel voor de Heilige Mis en na afloop naar het koffiedrinken. Ook assisteert hij de broeders tijdens de maaltijden en helpt met af- en opruimen. Hij verricht tal van hand- en spandiensten, zoals het oppompen van banden van rolstoelen, het smeren van rollators, het doen van boodschappen, het meegaan naar artsen- en ziekenhuisbezoek en het verzorgen van de dieren. Hij is aanspreekpunt voor de broeders op het gebied van bediening telefoon en televisie.

Zorg
Daarnaast is broeder Van Zutphen een aanvulling op de zorg. Dit uit zich onder andere in het bijstaan van terminale zieke bewoners door middel van het binnenlopen bij de zieke, een vriendelijk woord, voorlezen, muziek luisteren en samen praten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen