D66: ‘Gemeente-overstijgende’ verenigingen verdienen meer steun

Foto: Pixabay - congerdesign (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Fractieleider Kaj Beurskens (D66) wil weten hoe het zit met subsidies aan verenigingen die leden hebben in meer gemeentes dan alleen Leudal.

In de subsidieregeling krijgen deze verenigingen geen subsidie voor deze leden, maar nu blijkt ook dat deze leden niet worden meegeteld bij het minimaal aantal benodigde leden om als vereniging in aanmerking te komen voor subsidie. Een instrumentale vereniging dient tenminste 40 contribuerende leden te hebben, andere verenigingen tenminste 20 leden.

Stimuleren
D66 ziet graag dat als een vereniging kern- of gemeente-overstijgend actief is, dit niet wordt tegengewerkt maar juist wordt gestimuleerd. Voor verenigingen in de periferie van de gemeente (denk bijvoorbeeld aan Heibloem of Ell) kan het voor het voortbestaan van de vereniging essentieel zijn om ook leden uit naburige gemeentes aan te trekken. Dat er geen subsidie wordt verstrekt voor leden van buiten de gemeente vindt D66 jammer, maar dat deze leden ook niet meetellen bij het getalcriterium benadeelt deze verenigingen ronduit, zo oordelen de democraten.

Definitie
D66 vraagt het college nu ook naar de definitie van contribuerend lid en of er geen onterecht verschil qua aantal benodigd contribuerende leden wordt gemaakt tussen een drumband/trompetterkorps van een schutterij en een zelfstandige instrumentale vereniging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen