Eerste editie van jaarlijkse Eugène Duboismaand

Eugène Dubois in 1937
Eugène Dubois in 1937
Foto: via Bezoekerscentrum Leudal

HAELEN/EIJSDEN/TEGELEN – Geïnspireerd door de grote Limburgse wetenschapper Eugène Dubois (1858-1940), wordt de herinnering aan zijn leven en werk in de maand juni hernieuwd onder de aandacht gebracht in een samenwerking door de Stichting Studiegroep Leudal, de Eugène Dubois Foundation en Speelpark Klein Zwitserland.

Eugène Dubois, geboren in Eijsden en overleden in Haelen, is wereldberoemd geworden door zijn ontdekking van de ‘missing link’: het bewijs van het bestaan van een tussenvorm tussen mensen en aapachtigen (Homo erectus).

Convenant
Bij gelegenheid van zijn 75e sterfdag is eind 2015 een aantal activiteiten gestart, als hommage aan deze markante wetenschapper. Zo werd er begin 2016 in het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen een expositie gehouden, gevolgd door een druk bezocht symposium in april 2016. Ter afsluiting van dat symposium is er een convenant gesloten tussen de drie partijen die in Limburg actief zijn met het erfgoed van professor Dubois. Middels allerlei activiteiten willen de betrokken partijen Dubois en zijn verdiensten beter op de kaart zetten. Die activiteiten worden geconcentreerd in een jaarlijks te houden Duboismaand, waarvan dit jaar de eerste editie zal plaatsvinden.

Eijsden
Drie belangrijke Limburgse plaatsen in het leven van Dubois zijn dus Eijsden, Haelen en ook Tegelen, waar hij begraven is. Het programma in de Duboismaand is dan ook gespreid over die drie plaatsen. Zo zal gedurende de hele maand het familiemuseum Eijsden elke dag geopend zijn (entree 7 euro). Hier kunt u de Duboiszaal en de apothekerstuin bezichtigen. Op afspraak kan gezorgd worden voor een specifieke Duboisrondleiding. Op 24 juni is er een Open dag van de apothekerstuin, met een rechtstreekse uitzending door L1-radio en korte voordrachten over het ontstaan en de opzet van de tuin. Op 25 juni vindt de seizoenslezing Stichting Eugène Dubois plaats in het Familiemuseum. Spreker is dan Nico van Straalen, entree 5 euro inclusief een consumptie. Tot slot kun je op afspraak een excursie in Eijsden maken, vanaf het geboortehuis van Dubois naar het graf van zijn vader Jean, onder leiding van Dr. Ir. Wiel Schins. Daarna wandel je langs Maas aan de hand van een geologisch-archeologisch verhaal, in relatie tot Dubois en zijn kinderjaren. Kosten 5 euro p.p. Voor meer informatie zie deze site.

Haelen
Op zaterdag 10 juni vindt er in Haelen een vier uur durende themawandeling plaats met onder andere een bezoek aan Landgoed De Bedelaar en bezichtiging van de Uilentoren. Het startpunt is Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58. Kosten voor volwassenen 3,50 euro, voor kinderen 2 euro. Aanvang: 10.30 uur. Gidsen zijn Jan en Sjra van Horne. Aanmelden is noodzakelijk via e-mail: [email protected]. Bij opgave kunt je tevens aangeven of je een lunchpakket wenst (kosten 4 euro p.p.). Op donderdag 15 juni houdt uilenkenner Henk van Dijk uit Belfeld een lezing en zullen Gerard Ernst en Math Beurskens, beiden vogelwachters in het Leudal, een toelichting geven op de broedgevallen van de laatste jaren in de Uilentoren. Aanvang 19.30 uur in het Bezoekerscentrum Leudal. Aanmelden is niet nodig, kosten 2 euro, maar gratis voor kinderen en donateurs van de Studiegroep Leudal. Op vrijdag 23 juni vindt er vanaf 14.00 uur een korte themawandeling plaats (maximaal 3 uur), met eveneens een bezoek aan het landgoed en bezichtiging van de Uilentoren. Het startpunt is dan café De Busjop aan de Busschopsweg 9 in Heythuysen. Deelname voor volwassenen 3,50 euro, kinderen 2 euro. Aanmelden via [email protected]. Meer informatie is hier te vinden.

Tegelen
Iedere dag in de Duboismaand is de Avonturenspeurtocht in Speelpark Klein Zwitserland gratis. In de weekenden zijn er gedurende de maand juni Avonturenuurtjes, die bestaan uit fossielen zoeken en hutten bouwen. Meer daarover is te vinden op deze website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen