Jonge, succesvolle auteurs te gast in kasteel Groot Buggenum

GRATHEM – Literair café Niet Direct strijkt op 1 juni neer op de prachtige locatie van kasteel Groot Buggenum in Grathem. Met de schrijftalenten van Maartje Wortel en Roos van Rijswijk zijn de essentiële ingrediënten van het literaire café gegarandeerd.

Beide dames hebben hun eerste schreden op het schrijverspad nog niet lang geleden gezet, maar hebben als succesvolle auteurs al de aandacht op zich weten te vestigen.

Half Mens
Maartje Wortel studeerde Beeld en Taal aan de Rietveldacademie, na een korte periode waarin ze journalistiek studeerde. Ze publiceerde korte verhalen in de literaire tijdschriften Passionate Magazine, De Brakke Hond en De Gids. Haar columns verschenen in NRC Next en Trouw. In 2009 debuteerde ze met de verhalenbundel Dit is jouw huis, die bekroond werd met de Anton Wachterprijs. Haar eerste roman, Half Mens, leverde onmiddellijk een nominatie op voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De tweede, IJstijd, stamt uit 2014.

Normaal
Roos van Rijswijk laat zich niet in een keurslijf dwingen, getuige een publicatie uit maart 2017: ‘Nu moeten we allemaal normaal doen en omdat dat moet wil ik het niet, ik wil niet normaal doen, probeer te bedenken hoe ik zo abnormaal mogelijk kan zijn’. Aan haar roman Onheilig, waarmee ze debuteerde in 2016, werden in de Volkskrant vier sterren toegekend, onder andere vanwege de stilistische virtuositeit van het werk. De Anton Wachterprijs werd ook haar toegekend, voor de beste debutant. Ze begon haar carrière met het schrijven van korte verhalen, een genre waarin Nederlandse schrijvers doorgaans niet uitblinken of zich bekwamen. Sinds kort is ze hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Tirade.

Vertrouwde elementen
De vertrouwde Niet Direct-ingrediënten zijn er natuurlijk ook: John Hölsgens zal u als een eigentijdse G.B.J. Hilterman zijn blik op het leven in Leudal en soms ver daarbuiten gunnen. De aftrap van de avond wordt verricht door twee jonge talenten, waarvan in de regio nog steeds boeiende voorbeelden te vinden zijn. Maarten en Ruud Somers spelen op marimba en klarinet.

Muziek
De muzikale verzorging is in handen van Yasgur’s Farm. Deze band ontleent zijn naam aan de boer die een groot stuk weiland verhuurde aan de organisatie van het even beroemde als beruchte Woodstock popfestival, in augustus 1969. Enith Linssen en Mieke Berghs richtten de band op en staan, begeleid door instrumentalisten, sinds hun oprichting in 2005 garant voor goed in het gehoor liggende popliedjes.

Kortom, het is weer voor elk wat wils op 1 juni bij Niet Direct, binnen de sprookjesachtige omgeving van kasteel Groot Buggenum in Grathem. Aanvang om 20.00 uur, entree 5 euro. Reserveren helaas niet mogelijk, parkeerplaatsen zijn voldoende beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen