Lintjesregen in Leudal: zeven Leden en een Ridder

HEYTHUYSEN – Acht inwoners uit de gemeente Leudal hebben woensdagochtend een Koninklijke onderscheiding ontvangen, tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Dat is er één meer dan vorig jaar.

Zeven mensen werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Één persoon mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen: Mevrouw Mariëlle Beynsberger-Coenen.

De gedecoreerden
De uitreiking door burgemeester Arno Verhoeven vond traditiegetrouw plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Heythuysen, waar alle gedecoreerden weer met zeer uiteenlopende smoezen naartoe waren gelokt. Één voor één werden zij naar voren geroepen om, ten overstaan van de goed gevulde raadzaal, de versierselen die bij de onderscheidingen horen in ontvangst te nemen.

  • De heer Jan Vestjens (70 jaar), Hunsel

De heer Vestjens is al vanaf 1970 bestuurslid van en vrijwilliger bij Handboogschutterij Vriendschap & Strijd uit Hunsel. Naast zijn bestuurlijke taken, verricht hij vele hand- en spandiensten. Hij heeft midden jaren tachtig het clubgebouw mede gebouwd, helpt bij activiteiten, is lid van het feestcomité, lid van het vlooienmarktcomité en hij heeft tot op heden geregeld bardiensten gedraaid.
Daarnaast is hij sind 2004 medeoprichter, bestuurslid en van 2008 tot 2016 waarnemend voorzitter van de Stichting Dorpsraad Hunsel. Mede dankzij hem heeft die dorpsraad zich ontwikkeld tot een orgaan dat in de gemeenschap Hunsel een belangrijke plaats inneemt en in de gemeente Leudal vaak als voorbeeld van visie en inzet wordt genoemd. In 2008 was hij kartrekker bij de samenstelling van het Dorpsomgevingprogramma voor de kern Hunsel: een visie op het behoud en de verbetering van de leefbaarheid in de kern. Vanaf 2004 vertegenwoordigt hij de Dorpsraad Hunsel in het Dorpen Overleg Leudal. Tot slot is de heer Vestjens vanaf 2005 ook nog jurylid voor de carnavalsvereniging in Hunsel.

  • De heer Peter Janssen (57 jaar), Neer

De heer Janssen was van 1975 tot 2005 vrijwilliger bij de Rooms-Katholieke Sportvereniging Neer (RKSVN). Hij was er trainer, jeugdleider en redactielid van het clubblad. Vanaf 1982 is hij bovendien lid (sind 1990 bestuurslid) van en vrijwilliger bij carnavalsverenigin De Kwiebusse in Neer. Hij is lid en voorzitter van diverse commissies, onder andere voor de Leedjesaovendj en het Vorst Oetrope. Ook is hij redactielid van het verenigingsblad, presentator van de Leedjesaovendj en verantwoordelijk voor de promotie. Hij was medeorganisator van diverse grote carnavalsbijeenkomsten en concoursen en ontving de orde van verdienste van de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg. De heer Janssen was ook medeoprichter en voorzitter (1986-2012) van zaalvoetbalvereniging De Gastronoom. Hij is benoemd tot erelid. Daarnaast is hij nog vrijwilliger bij en bestuurslid (2009-2012) en voorzitter (2012-heden) van de schutterij Bussen-Schutten. Hij was in die hoedanigheid medeorganisator van diverse evenementen en werft sponsoren.

  • De heer Wim Roost (61 jaar), Kelpen-Oler

De heer Roost werd gehuldigd voor zijn activiteiten bij Fanfare Sint Liduina uit Kelpen-Oler. Hij was bestuurslid vanaf 1978 tot 2002, vicevoorzitter van 2002 tot 2007 en voorzitter vanaf 2007 tot heden. De heer Roost was contactpersoon voor de jeugdfanfare, de jeugdopleiding en het kinderkoor. Hij treedt op als afgevaardigde naar de Dorpsraad en de Culturele Werkgemeenschap Kelpen-Oler en hij realiseerde de samenvoeging van de jeugdfanfares van Sint Liduina en Sint Concordia, tot jeugdorkest Forever Young. Daarnaast was hij lid van de werkgroep Gemeenschapsspelen (tot 2011) en verzorgde de technische installaties. Hij was initiatiefnemer van de Paasmarkten en de reclame-aanhangwagen. Bovendien ondersteunt hij de organisatie van de jaarlijkse fietsenmarkt, de vlooien- en boekenmarkt en muzikale manifestaties. Tijdens het 75-jarig jubileum nam hij bij alle activiteiten het voortouw. Tijdens concerten voert hij het woord. De heer Roost is ook nog lid van de werkgroep Instrumenten. Hij zorgt voor de aanschaf en het (groot) onderhoud. Bovendien brengt hij ook de jeugd het schoonmaken en onderhouden van de instrumenten bij. Sinds 2010 is Roost afgevaardigde bij de Muziekfederatie Leudal en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Hij zet zich in voor het gemeentelijk subsidiebeleid en het direct subsidiëren van de muziekscholen. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, fungeert hij sinds 1983 als vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Kujeldreiers. Hij was prins in 2011 en is sinds 2012 lid van de Raad van Elf, lid van de Aod-Prinsen-Garde en lid van de werkgroep opbouw en logistiek.

  • De heer Thieu Berben (77 jaar), Neer

De heer Berben was van 1991 tot 2016 vrijwilliger bij, bestuurslid (1991-2010) én voorzitter (2010-2016) van de zangvereniging Maas- en Neergalm in Neer. Hij was lid van de muziekcommissie, beheerde de muziekstukken, bereidde de repetities voor en organiseerde concerten ter ere van het 125- en 130-jarig jubileum. Berben was daarnaast voorzitter (2003-2006) van en vrijwilliger bij het Dorpsfeestencomité in Neer. Hij droeg zorg voor de bloemen- en plantenversieringen tijdens het jaarlijkse dorpsfeest. Bovendien is de heer Berben sinds 2006 tot nu voorzitter van het kerkkoor Sint Martinus in Neer. Hij verricht tevens klein technisch onderhoud binnen de kerkgemeenschap.

  • De heer Jan Verstappen (63 jaar), Ell

Jan Verstappen was vrijwilliger bij en prins en penningmeester (dat laatste van 1983 tot heden) bij carnavalsvereniging De Moerebuuk in Ell. Hij was/is onder andere actief als (mede)organisator van verscheidene jeugdcarnavalsactiviteiten en de seniorenmiddag. Bovendien is de heer Verstappen sinds 1982 vrijwilliger bij, bestuurslid (2009-2012) én penningmeester (2013 tot heden) van de Stichting Juiste Kien in Ell, een samenwerkingsverband tussen acht verenigingen die wekelijks een kienavond organiseren. De heer Verstappen is sinds 1982 actief als uitvoerend vrijwilliger/begeleider bij de wekelijkse kienavond, als afgevaardigde vanuit de carnavalsvereniging De Moerebuuk. Sinds 1998 is hij ook penningmeester van de biljartvereniging B.C. De Prairie. Daarnaast is hij sinds1999 vrijwilliger bij de stichting Burgercomité Leudal-Pogorzela, een stichting die goederen inzamelt voor mensen met een beperking in het Poolse Pogorzela. De heer Verstappen was onder andere verantwoordelijk voor het sorteren, insealen en verzendklaar maken van de ingezamelde goederen en hij helpt de chauffeur uit Pogorzela met het inladen van de oplegger.

  • De heer René Naus (64 jaar), Neeritter

De heer Naus was bestuurslid en penningmeester (1992-2015) van carnavalsvereniging De Puinesjödders in Ittervoort. Hij organiseert de optochten en de bonte avonden, inclusief de route, de deelnemers, de verzekeringen, de prijzen, het kasbeheer en het contracteren van professionele artiesten. Van 1990 tot 2004 was hij vrijwilliger bij voetbalvereniging V.V. Veritas. Naus was trainer, begeleider en scheidsrechter van de jeugd (1990-1994) en van de hogere jeugd (1995-2003). Daarnaast organiseerde of ondersteunde hij de activiteiten. Van 1995 tot 2004 was hij hoofdsponsor en in die hoedanigheid representeerde hij de club bij alle activiteiten. Vanaf 1996 tot op heden is de heer Naus verder penningmeester van de Stichting Cultureel Centrum de Mortel. Hij zet zich in voor de exploitatie van het gemeenschapshuis en heeft hiertoe een plan opgesteld, waardoor een positieve exploitatie tot 2025 is gegarandeerd. Bovendien was hij voorzitter (2009-2016) en tevens penningmeester (2014-2016) van rijvereniging en ponyclub Baexem. De heer Naus organiseerde de tweedaagse Limburgse Kampioenschappen in 2012.

  • De heer Henk Custers (58 jaar), Ell

De heer Custers was van 1990 tot 1995 bestuurslid financiën van parochie Groenewoud. Hij was betrokken bij de fusie met de parochies Keent, Moesel en Leuken. Sinds 1991 vervulde hij diverse functies bij voetbalvereniging RKESV. Hij was/is jeugdleider/trainer, mede-initiatiefnemer (1997) van het jeugdvoetbalkamp en voorzitter van de organisatiecommissie hiervan, bestuurslid/penningmeester, scheidsrechter, inkoper en vertrouwenspersoon voor jeugdspelers en ouders van jeugdspelers.
Bovendien is Custers penningmeester (sponsor- en personeelsbeleid; horeca-aangelegenheden) van de stichting ELLDS, die het Limburgs Dames Schuttersfeest (LDS) organiseerde, een grensoverschrijdend cultureel schietevenement. Deze stichting werd opgericht vanuit Schutterij Sint Sebastianus, die het jaar ervoor het LDS had gewonnen.

  • Mevrouw Mariëlle Beynsberger-Coenen (51 jr), Heythuysen

Mevrouw Mariëlle Beynsberger-Coenen is de enige ridder uit het gedecoreerde gezelschap. Haar verhaal is dan ook zeer bijzonder. Van 1998 tot 2006 was zij bestuurslid van de vereniging van Bechterewpatiënten Midden-Limburg. De vereniging, aangesloten bij het Reumafonds en lid van de Chronisch zieken- en Gehandicaptenraad Nederland, biedt patiënten uit de regio wekelijkse, aangepaste oefen-, sport- of zwemtherapieën en geeft voorlichting over de ziekte. Van 1999 tot op de dag van vandaag is zij bovendien initiator, medeoprichter, organisator en secretaris van de Stichting Reha-tours, gespecialiseerd in groepskuurreizen voor reumapatiënten. Zij was mede-initiatiefnemer voor het wetenschappelijk onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, naar de mogelijke effecten van een kuur om de gevolgen van de ziekte van Bechterew tegen te gaan.

Het onderzoek wees uit dat een kuurprogramma van drie weken resulteerde in een meerwaarde van negen maanden, met minder pijn, minder medicijngebruik, meer beweeglijkheid, hogere levenskwaliteit en minder ziekte-uitval. Na dit resultaat heeft mevrouw Beynsberger-Coenen mede de stichting opgericht en organiseert zij groepskuurreizen. Vanaf 2012 organiseert zij de reizen onder eigen beheer. Zij verzorgt de informatieavonden, de inschrijvingen, de aanvragen aan de verzekeraar en zij stelt het kuurprogramma samen. Ze is de tussenpersoon tussen de kuurinstelling en de patiënten. Tijdens de kuur begeleidt zij de patiënten ook.

Sind 2008 is mevrouw vrijwilliger bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Zij participeert als ervaringsdeskundige bij het onderwijs aan studenten over de aandoening Bechterew. Daarnaast was zij betrokken bij het onderzoek naar de comorbiditeit bij deze aandoening en is zij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de vragenlijsten naar de kwaliteit van het leven met de ziekte.
Sinds 2014 is zij daarnaast vrijwilliger bij de zorglocatie Heythuysen van Pedagogisch Sociaal Werk. Mevrouw Beynsberger-Coenen maakt deel uit van de kookclub en verzorgt wekelijks, gezamenlijk met een tiental cliënten met een verstandelijke beperking, een warme maaltijd. Daarnaast ondersteunt zij vaak de evenementen, door bijvoorbeeld het draaien van een bardienst. Bovendien is mevrouw sinds 2014 ook nog vrijwilliger bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Zij is gastvrouw aan de balie en informeert bezoekers over het Leudalgebied. Tevens beheert zij de voorraad en de administratie van de winkel.

Mevrouw Beynsberger-Coenen heeft ervoor gezorgd dat een zorgverzekeraar het belang van kuurreizen in zag en in 2002 de kuurvergoedingsregeling opnam in de aanvullende verzekering. Dit stelde veel reumapatiënten in staat aan een kuurreis deel te nemen. In 2016 was er sprake van om de vergoeding uit het pakket te halen, maar de kersverse ridder pleitte met succes voor uitstel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen