Uitbreidende samenwerking in bestrijding van de eikenprocessierups

Foto: Wikipedia - Pimvantend (CC BY 3.0)

LEUDAL – De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is de rups van een nachtvlinder die algemeen is in België en die ook in Nederland sinds 1990 steeds massaler voorkomt.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren kunnen makkelijk huid, ogen en luchtwegen aantasten. Ze veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.

Samenwerkingsverband
In 2007 is op initiatief van gemeente Leudal een samenwerkingsverband van gemeenten opgericht, met als doel de overlast van de eikenprocessierups gezamenlijk aan te pakken. De deelnemende gemeenten zijn Leudal, Maasgouw, Roermond, Roerdalen, Peel en Maas, Weert, Beesel en Echt-Susteren, inmiddels aangevuld met Nederweert. Dit samenwerkingsverband werd gecompleteerd met een deskundig bedrijf.

Go-moment
Dit bedrijf zocht per gemeente op twee à drie aangegeven locaties naar eilegsels. Dit vond plaats in februari en maart. De gevonden eilegsels werden gemarkeerd. Gedurende de maanden april en mei worden de legsel in de gaten gehouden. Als de rupsjes zijn uitgekomen wordt de bladontluiking afgewacht en als deze voldoende is wordt het sein gegeven tot bestrijding: het Go-moment.

Preventief
Alle gemeenten passen ook preventieve bestrijding toe. Dit heeft het voordeel dat de rupsjes dood zijn voordat ze de brandharen hebben. Zodra het Go-moment is afgegeven gaan de gemeenten preventief de bomen behandelen. De rupsjes hebben in deze fase dagelijks bladgroente nodig en zijn dus erg kwetsbaar voor het bestrijdingsmiddel. Het bestrijdingsmiddel, Xentari, wordt met een nevelspuit in de bomen geblazen. Door de electrostatische werking krijgt de spuitvloeistof een kleine negatieve lading mee en hecht aan de positieve bladmassa. Dit is de reden dat het niet ‘regent’ onder de behandelde bomen. Het bestrijdingsmiddel is biologisch en niet schadelijk is voor mens en milieu.

Overlast
De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. Vanwege de korte periode om de eikenprocessierups effectief te bestrijden kan er worden afgeweken van normale werktijden. De werktijden kunnen plaatsvinden tussen 5.00 uur en 23.00 uur. De gemeente vraagt hiervoor begrip.

Particuliere bomen
De gemeente voert uitsluitend preventieve bestrijding uit bij gemeentelijke bomen. Indien u bomen in uw tuin of op uw erf wilt laten behandelen tegen de processierups, zult u dat zelf en voor eigen rekening moeten regelen. Dit geldt voor eikenbomen in privétuinen, bij instellingen, scholen en op alle terreinen en locaties waar de gemeente geen eigenaar is. Tip: overleg altijd van te voren een prijs zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Gezondheid
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Limburg-Noord (088-1191200). Of kijk op de website www.ggdlimburgnoord.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen