Oorlogsjaren staan centraal in lentenummer ‘Rondom het Leudal’

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het lentenummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, wordt in verband met de komende 4e en 5e mei uiteraard veel aandacht geschonken aan de oorlogstijd.

Zo heeft Dr. Ben Koolen intensief onderzoek gedaan naar de achtergrond en het functioneren van NSB-burgemeesters, die in de oorlogsjaren in veel Leudaldorpen werden geplaatst. Dat gebeurde vooral als de zittende burgemeester weigerde in te stemmen met de maatregelen van de bezetter. In dit eerste deel beschrijft hij de situatie in Neer, Haelen, Nunhem, Buggenum, Baexem en Grathem.

Bevroren Maas
Math Raemaekers was in 1990 op bezoek bij Sjaak Vossen in Roggel. Hij tekende het verhaal op van een overval, die in juli 1944 plaatsvond, waarbij ook met dakpannen werd gegooid. Thijs Zeelen geeft onder andere een terugblik geeft op de zeer koude oorlogswinter van 1942, toen zelfs de Maas dichtvroor.

Natuur
Maar er valt meer te lezen dan alleen over de oorlog. Zo geeft Jan Keunen tekst en uitleg over korstmossen, die ook in het Leudal veel voorkomen. Peter Eenhuistra verhaalt over bijzondere waarnemingen, die hij tijdens een excursie in het Leudal deed. Het betreft de sluipwesp en drie net zo zeldzame paddenstoelen.

Religie
Het hoofdaltaar van Heythuysen – toegewijd aan de drie heiligen van Sint Odiliënberg – en de relikwieën hiervan worden uitvoerig beschreven door Jacques Beelen. Gerrit van Heusden beschrijft de verdiensten voor de Studiegroep en het tijdschrift van de eind januari overleden Ton Terstappen uit Haelen. Tot slot even over de ‘grens’ van Leudal: de parochie Leveroy bestaat dit jaar 400 jaar. Reden voor Johan Slabbers om een korte terugblik te maken.Op bijgaande foto ziet u de eerste mis in Leveroy na de oorlog, op 29 juli 1945.

Abonnement
Heeft u belangstelling voor de historie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor 15 euro een abonnement nemen. Als welkomstgeschenk ontvangt u dan alle nummers die in 2016 zijn verschenen. Opgeven kan per mail ([email protected]) of telefonisch via 06-53530871 of 0475-593767.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen