Wagemans (Ronduit Open) teleurgesteld over vasthouden aan betalingsregime

Foto: Pixabay - Alexas_Fotos (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open is hevig teleurgesteld over de antwoorden die hij heeft gekregen, op zijn verzoek om de betaling van uitkeringen door de gemeente Leudal te vervroegen.

Wagemans had daarom gevraagd omdat burgers die afhankelijk zijn van een uitkering, door de late betaling in de problemen kunnen komen. Het raadslid vindt het niet meer dan normaal dat mensen hun uitkering ontvangen, in de maand waarin ze daar ook recht op hebben.

Staande praktijk
De gemeente stelt nu dat men wil voorkomen dat inwoners een uitkering ontvangen, waarna later blijkt dat ze in die bewuste maand nog aanvullend inkomen hebben gekregen. Wagemans noemt het geen steekhoudend argument. ‘Wanneer dat het geval zou zijn, is het een kleine moeite de te hoge uitkering in een maand te verrekenen met de uitkering in de daarop volgende maand’ zo laat hij weten in een nieuwe brief aan het college. ‘Dat is overigens staande praktijk in andere gemeenten en ik zou niet weten waarom Leudal niet in staat zou zijn tot een dergelijke handelwijze. De huidige praktijk van Leudal betekent dat burgers vaak gedwongen zijn rekeningen van huur of energie te laat te betalen, met het risico van extra kosten zoals boetes voor te late betaling of andere invorderingskosten.’

Kwetsbaar
Wagemans vindt het verder verrassend dat Leudal de huidige praktijk ‘in het belang van burgers’ noemt. ‘Dat is de omgekeerde wereld’ schrijft hij en hij verzoekt het college daarom om alsnog het uitbetalingsregime aan te passen en niet langer burgers in problemen te brengen. ‘Klantvriendelijkheid staat in Leudal hoog op de agenda, zo lezen we steeds. Het moet dan toch niet teveel moeite zijn ons er ook naar te gedragen. Dat geldt in het bijzonder met betrekking tot mensen in een kwetsbare positie. Het zou ook niet nodig moeten zijn dit onderwerp op raadsniveau te agenderen, nu een oplossing op een eenvoudige wijze mogelijk is’ zo besluit hij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen