Symposium: Limburgers Bijeen voor Bijen

Foto: BCL

MAASTRICHT/LEUDAL – Imkers, onderwijsmensen, overheden, natuurbeheerders en ondernemers uit de groene sector kwamen afgelopen maand bij elkaar in het gouvernement in Maastricht. Ieder met dezelfde missie: hoe kunnen we een positieve en stimulerende groeitrend onder de bijenpopulatie realiseren?

Het antwoord ligt in kennis delen, samenwerken en actie ondernemen, met biodiversiteit als toverwoord. Het symposium ‘Limburgers Bijeen voor Bijen’ blijft daar de komende jaren een verbindende rol in spelen.

Angstaanjagend
Het gaat nog steeds niet goed met de bij in Limburg, maar ook wereldwijd. Dat zal vervelende gevolgen hebben, omdat driekwart van de circa 100 landbouwgewassen bijen nodig hebben voor de bestuiving. In andere woorden: zonder bijen daalt de wereldvoedselproductie met 35 procent. Een angstaanjagend scenario. Om aan biodiversiteit en bijengezondheid te werken op provinciaal niveau, ondersteunt provincie Limburg het project ‘Samen voor Bijen’, een samenwerking van Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving, onderwijs, imkerij, bedrijven en overheden in Limburg. In 2015 is er door de Limburgse partners een convenant getekend en zijn er projecten gestart ter bevordering van bijengezondheid. Nu, in 2017, is de tussenbalans opgemaakt in Bijensymposium 2.0 en zijn er nieuwe samenwerkingen gestart. Het symposium stond in het teken van kennismaken, -delen en opdoen.

Ambassadeurs
Het symposium werd georganiseerd door Imkervereniging Horst, Citaverde College, de Plattelandscoöperatie en de provincie Limburg, tevens gastheer. Gedeputeerde Hubert Mackus heeft het stokje overgedragen aan de organisator van het volgende symposium, gemeente Venray en Peel en Maas. Hij benadrukte daarbij: ‘De overdacht van het symposium betekent dat er méér ambassadeurs bij komen, maar ik blijf mij uiteraard ook inzetten voor de bijengezondheid. Het is mooi dat er steeds meer gemeenten zijn die daar het belang van inzien en actie op ondernemen.’

Bijenstand Leudal geopend
De bijenstand van Bezoekerscentrum Leudal is op zondag 2 april voor de eerste keer dit jaar weer geopend, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Er is dan een imker aanwezig aan de Roggelseweg 58 in Haelen, die alles weet over bijen en het houden van bijen. De bijen vliegen weer uit na hun rustperiode in de winter, maar ook in die rustperiode zijn ze actief. Al heel vroeg in het jaar wordt weer een broednest gevormd. Daarin groeien de nieuwe bijen op, die het volk in het voorjaar weer op sterke moeten brengen. Nu zijn volken vaak nog wat kleiner, maar bestaan toch uit duizenden bijen. Straks, in de zomer, kan een volk wel uit 50.000 diertjes bestaan. Er moet hard gewerkt worden om het voedsel van al die nieuwe bijen te leveren. Vandaar dat, als de temperatuur boven de 8 graden Celsius is, de bijen zoveel mogelijk stuifmeel en nectar halen. In het voorjaar zijn de wilg en de krokus geliefde drachtplanten.

Voorjaarsinspectie
Het is nu tijd voor de voorjaarsinspectie. Als alles goed is zie je bijen met stuifmeel de kast ingaan. De imker controleert het volk en kijkt of er nog voldoende voedsel in de kast is. De in de raten opgeslagen honing of suiker is in de winter voor een groot deel verbruikt. Er moet ook een voorraad aan stuifmeel zijn. Als er broed aanwezig is, weet de imker dat de koningin haar werk goed doet. Alleen de koningin kan de eitjes leggen, waaruit de nieuwe bijen ontstaan. Je kunt het allemaal gaan meebeleven zondag, voor een toegangsprijs van 2 euro. Dat is dan ook nog eens inclusief toegang tot het museum en de wisseltentoonstelling ‘Sporen van de Kelten’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen