Buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Midden Limburg

Britse Churchilltanks rukken op richting Meijel, 31 oktober 1944
Britse Churchilltanks rukken op richting Meijel, 31 oktober 1944
Foto: Privé-archief: H. Levels

LEUDAL – Op zaterdag 13 mei verzorgt oorlogsschrijver Hugo Levels een buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Midden Limburg. Tijdens een 140 kilometer lange busrit langs 25 plekken vertelt de historicus uit Neer de oorlogsgeschiedenis in deze regio aan de hand van diverse thema’s.

Levels is onder andere medeschrijver van het boek: ‘Waar blijven de Bevrijders?’ en heeft daarnaast vele andere publicaties over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam staan.

Frontgebied
Het is inmiddels meer dan 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederland. In de nationale geschiedschrijving van deze oorlog komt Midden Limburg er vaak bekaaid vanaf. Dat is niet terecht,omdat deze streek onder andere van september 1944 tot maart 1945 frontgebied is geweest. Bijna een half jaar lang stokte de opmars van de Geallieerden aan de oevers van de Maas. De onbekende oorlog in Midden Limburg wordt tijdens het buscollege uit de doeken gedaan met als belangrijkste vraag: wat herinnert ons in Midden Limburg nog aan deze dramatische periode?

Programma
Het programma van het buscollege is als volgt: vertrek op zaterdag 13 mei om 9.30 uur vanaf het Leudalmuseum in Haelen. ’s Morgens worden locaties in de plaatsen Roggel, Neer, Heibloem, Meijel, Nederweert-Eind, Kelpen-Oler, Baexem en Heythuysen bezocht. In de middag gaat het via Haelen, Heel, Panheel, Ittervoort, Roermond naar De Weerd. Via Buggenum en Nunhem wordt de tocht vervolgd, terug naar het Leudalmuseum, waar men rond 18.00 uur arriveert. Bij het college is het busvervoer, koffie/ thee met vlaai, diner en een middagdrankje inbegrepen. Kosten 49,50 p.p. Opgeven kan via e-mail: [email protected], via telefoonnummer 06-19.67.53.94 of via deze website. Er zijn slechts 29 plekken in de collegebus vrij, dus geef je snel op.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen