Opgepakte gemeentesecretaris fraudeerde niet op het gemeentehuis

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Woensdagochtend werden de gemeentesecretaris van Leudal en haar man, Pieter H., allebei opgepakt in een onderzoek naar witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en verduistering.

H. is hoofdverdachte. Hij werkte voor de gemeente Helmond en heeft in die hoedanigheid mogelijk gefraudeerd.

Witwassen
Zijn vrouw zou hoogstens het geld van haar man hebben witgewassen, zo verduidelijkte persofficier Janine Kramer vandaag tegenover 1Limburg. Vorige week doorzocht de politie hun woning in Echt en in kasteel Eyckholt in Roosteren. Het onderzoek is gestart nadat de gemeente Helmond in december 2016 aangifte van verduistering deed tegen H.

Niet bagatelliseren
Burgemeester Arno Verhoeven wil inhoudelijk niet reageren zolang het onderzoek loopt. De politieke partijen in Leudal zijn geschokt door de aanhouding van de gemeentesecretaris. ‘We hopen dat er niks uit het onderzoek komt’, zei Rens Raemakers, die vandaag onder hoogspanning staat vanwege zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer. Michel Graef van coalitiepartij Samen Verder verklaarde de zaak ‘niet te willen bagatelliseren’, maar vindt wel dat er afgewacht moet worden waar het Openbaar Ministerie mee komt.

Zonde
De ander coalitiepartij, Ronduit Open, liet weten dat de gemeentesecretaris niet schuldig is tot er een mogelijke veroordeling is en dat daarom politieke consequenties op dit moment niet aan de orde zijn. ‘Dit alles is uiteraard wel zonde voor de reputatie van Leudal’ zei fractievoorzitter Jordi Custers. ‘De vraag is nu echter of iemand die verdachte is, in zijn of haar functie van het openbaar ambt kan blijven. Het is op dit moment dan ook aan de burgemeester om te besluiten of de gemeentesecretaris voorlopig niet belast wordt met de leiding over de grote organisatie van de gemeente Leudal. Dit in het belang van Leudal, haar persoonlijk en de hieraan verbonden beeldvorming die er door deze zaak over Leudal ontstaat.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen