RO: ‘Laat betalingstijdstip brengt uitkeringsgerechtigden in problemen’

Foto: Pixabay - ActionPlanet (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het late betalingstijdstip van uitkeringen aan mensen die in Leudal gebruik maken van de Participatiewet, brengt deze uitkeringsgerechtigden nodeloos in de problemen. Dat zegt raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open. 

Je zou kunnen verwachten dat de uitkeringen op basis van die Participatiewet, vroeger de bijzondere bijstand genoemd, worden betaald in de maand waarop de uitkering betrekking heeft. Dit is in Leudal echter niet het geval.

Woekeren
Uitkeringen voor een bepaalde maand, worden pas betaald op de tweede vrijdag van daarop volgende maand. Concreet voorbeeld: de uitkeringen over februari worden pas op 9 maart bijgeschreven. En die handelwijze brengt inwoners in problemen, weet Wagemans: ‘Mensen met een smalle beurs moeten woekeren met de inkomsten en worden in een bepaalde maand wel verplicht om bijvoorbeeld huren en andere vast lasten te betalen, zoals de energierekening, maar kunnen dan niet beschikken over het geld waar ze die maand recht op hebben. Het geld voor die maand ontvangen ze pas weken later. Dat leidt tot situaties waarin deze mensen betalingsregelingen moeten treffen om de vaste lasten te betalen. Worden rekeningen niet tijdig betaald, dan kunnen ze te maken krijgen met boetes, wat hun problemen nog extra kan vergroten.’

Aanpassen
Het raadslid van de coalitiepartij trekt een vergelijking met zijn eigen werkomgeving. ‘Het is ook niet te rechtvaardigen dat medewerkers en bijvoorbeeld raadsleden wél hun salaris of vergoeding ontvangen rond de twintigste dag van een bepaalde maand, terwijl mensen met een uitkering dan nog weken moeten wachten.’ Wagemans verzoekt het college in een brief dan ook om het betalingsregime zodanig aan te passen, dat uitkeringen worden betaald op of rond de datum waarop salarissen en vergoedingen worden betaald aan medewerkers en raadsleden en in ieder geval uiterlijk in de maand waarop de uitkering betrekking heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen