Roermond On Stage: Beroepenfeest en Doe Dag voor betere studiekeuze jongeren

Foto: John Hölsgens

ROERMOND – Duizend derdejaars vmbo-leerlingen in Midden Limburg gaan donderdag met ruim honderd bedrijven kennismaken tijdens Roermond On Stage.

Het is voor de eerste keer dat dit landelijk succesvolle netwerkevenement in Roermond gehouden wordt. Alle vmbo’s in Midden Limburg doen mee: de scholen van Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en Citaverde.

Werkdag
Tijdens het Beroepenfeest gaan de leerlingen donderdag in gesprek met circa 240 medewerkers die een beroep hebben dat hen aanspreekt, om te achterhalen wat het vak en een werkdag precies inhouden. De deelnemende bedrijven werken in de techniek, zorg en welzijn, handel en economie, groen en natuur.

Training
‘De leerlingen hebben een visitekaartje gemaakt en hebben een training in netwerken gevolgd ter voorbereiding’, zegt projecteider Nicole Koolen van SOML. ‘Ze praten donderdag met beroepsbeoefenaren, die met hun beroep aansluiten bij hun interesse. Ze proberen één of twee matches te maken voor de Doe dag op 9 maart. Het persoonlijke contact is een belangrijke aanvulling op het keuzeproces van leerlingen.’ Over een maand bezoeken de jongeren tijdens Doe Dag de bedrijven die ze tijdens het Beroepenfeest spreken. Een kwart van de deelnemers van On Stage gaat later werken bij een bedrijf dat ze tijdens het Beroepenfeest en de Doe Dag hebben leren kennen, zo blijkt volgens Nicole Koolen uit landelijk onderzoek. ‘En soms rolt er ook een mooie stageplek, weekend- of vakantiebaantje uit.’

Uitval
Leerlingen in 3-vmbo zijn de jongsten die moeten kiezen in welke sector ze verder willen en met welke opleiding. Door een verkeerde beeldvorming van het beroep, vallen te veel vmbo’ers uit tijdens hun schoolperiode, zo weet ook de organisatie van Roermond On Stage. On Stage gelooft in de kracht van een persoonlijk en lokaal netwerk van professionals om jongeren te helpen met hun studie- en beroepskeuze. ‘Deze groep heeft drempelverlagende activiteiten en begeleiding hard nodig. En de maatschappij heeft deze jongeren hard nodig. Als jij in het ziekenhuis komt, wil je toch ook een goede verpleegkundige aan je bed?’

Ambassadeur
Roermond On Stage is donderdag 9 februari van 13.00 uur tot 17.00 uur in de Jo Gerrishal in Roermond. Gedeputeerde Hans Theunissen van de provincie opent het Beroepenfeest. Ambassadeur van Roermond On Stage en Onderwijswethouder van Roermond Ferdinand Pleyte sluit de middag af, samen met bestuursvoorzitter Thieu Kikken van SOML.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen