Bomen kappen: kijk eerst op ‘Groene parels in Leudal’

Foto: Pixabay - Pavlofox (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal krijgt regelmatig vragen over waar men allemaal rekening mee moet houden als een boom gekapt moet worden.

Het is in ieder geval niet toegestaan om zomaar bomen van anderen te kappen of te snoeien. Daarom is het belangrijk eerst te kijken of de boom op uw eigendom staat. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw buren of de gemeente.

Vergunning
Alleen voor de bomen en houtopstanden (bos) die zijn opgenomen in de Gemeentelijke Bomenlijst moet een omgevingsvergunning (voorheen kapvergunning) aangevraagd worden. Bomen die niet in deze lijst staan kunnen dus zonder vergunning gekapt worden. Om te zien of een boom of houtopstand is opgenomen op de Gemeentelijke Bomenlijst, heeft de gemeente een website laten maken: www.groeneparelsinleudal.nlWilt u een boom kappen, dan kunt u op deze site kijken of de betreffende boom is opgenomen op de gemeentelijke Bomenlijst. Zo ja, dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen voor het kappen van deze boom. Zo nee, dan kunt u deze boom zonder vergunning kappen.

Buitengebied
Wilt u in het buitengebied een houtopstand of een bomenrij kappen, dan is waarschijnlijk wel een omgevingsvergunning vereist. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Voor het uitvoeren van kapwerkzaamheden moet u altijd rekening houden met de Wet Natuurbescherming. Het is bijvoorbeeld verboden kapwerkzaamheden te verrichten gedurende het vogelbroedseizoen (globaal van 15 maart tot en met 15 juli), wanneer er nesten en/of broedende vogels aanwezig zijn.

Heeft u nog vragen of twijfelt u of een vergunning noodzakelijk is, neem dan contact op met de gemeente: 0475-85.90.00.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen