Gemeentesecretaris Noppers schiet met scherp

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De ambtenarentop van Leudal is in opstand gekomen tegen het college van burgemeester en wethouders. Men voelt zich geschoffeerd.

In een e-mail naar alle 240 ambtenaren stelt het managementteam dat B&W ernstig hebben gefaald en in een interview dat vandaag in Dagblad De Limburger verscheen, zegt gemeentesecretaris Diana Noppers dat medewerkers van Leudal ernstig gehinderd worden in hun werk door politici en bestuurders.

Onacceptabel
Aanleiding van het krakeel is de kritiek op de ambtelijke organisatie die deze week werd geuit door politici tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag. Het college greep niet in. Onacceptabel, vinden de managers. Ze eisen dat het college alsnog publiekelijk afstand doet van de ‘vuilspuiterij’ en zich achter de ambtenaren schaart. Burgemeester Arno Verhoeven zegt dat het college er nog niet over uit is of dit verzoek wordt gehonoreerd.

Diana Noppers
Diana Noppers

Afgebrand
Raadslid Wagemans kwam gisteren, na een gesprek met de burgemeester, nog wel met een verklaring dat het allemaal wel opgelost kon worden. Dat weerhield de gemeentesecretaris niet om met scherp te schieten tegen de journaliste van het Dagblad. ‘De impact op de werkvloer was enorm. Ik trof een compleet verslagen organisatie aan’ zegt Noppers in de krant. ‘De hele organisatie werd afgebrand. Dit doe je niet voor de camera’s, als de mensen die het betreft zich niet kunnen verweren.’

Angstcultuur
Noppers is anderhalf jaar geleden aangesteld om de reorganisatie te regelen, onder zware bezuinigingen. Daarvoor werkte zij al in de functie van directeur Bedrijfsvoering. ‘Toen ik hier kwam heerste er een angstcultuur. Het was een hele hiërarchische organisatie. We hebben inmiddels heel wat meters gemaakt. We zitten in een cultuuromslag die tijd nodig heeft. Dan helpt het niet als wethouders op de stoel van de manager gaan zitten, als er geleefd wordt in de waan van de dag en van hogerhand gezegd wordt ‘hier ga je nu mee aan de slag’. Dat is juist waar we vanaf moeten.’

Ernst
Noppers hoopt dat door de publiciteit te zoeken, de ernst van de situatie doordringt. De managers eisen dat het college zich opnieuw committeert aan de nieuwe visie en daar nu ook eens naar gaat handelen.

Reacties