Inwoners van Leudal tevreden over geboden hulp uit WMO

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Uit onderzoek van bureau ZorgFocuz blijkt dat ruim 80 procent van de WMO-cliënten in Leudal tevreden is met de hulp die ze via de gemeente hebben gekregen en de zorg die door de instellingen is verleend.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de gemeente, onder 2043 inwoners van Leudal die hulp kregen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Communicatie
Het merendeel van de respondenten is aangewezen op voorzieningen vervoer/mobiliteit en hulp bij het huishouden, respectievelijk 36,7 en 31,4 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 70 procent van de respondenten tevreden is over de communicatie en informatieverstrekking door de gemeente. Daarnaast werd duidelijk dat 1 op de 10 respondenten de eigen bijdrage een grote belemmering vindt bij de aanvraag van zorg.

Knelpunten
Richard Verheul, wethouder Sociale Zaken, is blij met de uitslag uit dit onderzoek. ‘Het bevestigt het beeld wat wij de laatste tijd hebben. Maar er is absoluut geen reden om achterover te leunen, want er zijn nog knelpunten die opgelost moeten worden. De drie decentralisaties in het Sociale Domein zijn een enorme operatie, onderschat dat niet. Vanwege de complexiteit zijn in het begin dingen niet goed gegaan.

Richard Verheul (Ronduit Open)
Richard Verheul (Ronduit Open)

Natuurlijk niet bewust, maar vanwege ‘kinderziektes’. Waarmee ik het absoluut niet bagatelliseer, want het gaat om mensen. Mensen die zorg nodig hebben, dus dat raakt mij persoonlijk. En niet alleen mij maar ook de medewerkers van de gemeente en onze zorgpartners.’

Begeleiding
Sinds 2015 is er veel veranderd in het sociaal domein. Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat mensen zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, het liefst thuis. De gemeente is verantwoordelijk geworden voor nieuwe taken op het gebied van hulp en ondersteuning: niet alleen met hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen en huishoudelijke hulp, maar ook qua begeleiding. Bij begeleiding gaat het niet om het overnemen van taken, maar om de ondersteuning ervan. Ondersteuning gericht op behoud of verbetering van zelfredzaamheid op het gebied van gezin, werk, onderwijs, wonen en zorg.

Minder geld
Met de drie decentralisaties zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning en dienstverlening aan een grotere groep inwoners. Veranderingen in de jeugdhulpverlening, de overheveling van onderdelen uit de algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) naar de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet vroegen om flinke aanpassingen in het gemeentelijke beleid. Die aanpassingen moesten bovendien gerealiseerd worden met een lager budget.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen