Ronduit Open herkent veel kritische punten uit ‘Archipelrapport’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het onlangs verschenen rapport van de rekenkamer Leudal, over het intern functioneren van de gemeente, zorgt voor commotie alom, maar bevat voor Ronduit Open weinig nieuws.

De afgelopen jaren heeft Ronduit Open, toen nog vanuit de oppositie, herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de situatie en dat werd de huidige coalitiepartij niet altijd in dank afgenomen.

Kloof
‘In het verleden mochten we geen kritiek uiten op de interne gang van zaken. Terwijl burgers en bedrijven vaak terecht gefrustreerd zijn als ze hiervan de dupe zijn geworden’ liet de fractie in een persbericht weten. Ronduit Open herkent de kritische punten uit het rapport en noemt als voorbeelden ambtenaren die hun eigen eiland gecreëerd hebben, onvoldoende sturing vanuit college en management, slechte informatievoorziening en een kloof tussen raad, college en ambtenaren. ‘Na bijna tien jaar Leudal en een hoop investeringen blijken dit soort essentiële zaken nog niet op orde’ schrijft de partij.

Mosterd
Ronduit Open geeft aan het probleem nu daadwerkelijk aan te willen pakken en niet te willen blijven hangen in het verleden: ‘Het rapport van de rekenkamer komt nu als mosterd na de maaltijd. De nieuwe coalitie van Samen Verder en Ronduit open is na haar aantreden enkele maanden geleden direct aan de slag gegaan met de punten die hierover zijn opgenomen in het coalitieakkoord. Het gaat dan om zaken als directere sturing vanuit collegeleden naar ambtenaren, verbetering van de interne coördinatie, zorgen voor snelle reacties op vragen van burgers en bedrijven, en versobering van nodeloos ingewikkelde regelgeving.’

Verbinding
Het probleem gaat niet alleen de ambtelijke organisatie van de gemeente aan, maar ook de politiek van Leudal vindt Ronduit Open. ‘Daarom investeert de huidige coalitie ook in het verbeteren van de politieke verhoudingen en een bestuurscultuur waarin er ruimte is om het debat in openheid en op inhoudelijk niveau te voeren. De afgelopen maanden is er al flinke vooruitgang geboekt. Zo is de informatievoorziening verbeterd, wordt er beter gebruik gemaakt van beschikbare middelen en wordt er gewerkt aan het verbeteren van vertrouwen en verbinding tussen ambtenaren, college en raad’ zo besluit de partij.

‘Doordacht’
Rens Raemakers van oppositiepartij D66 noemde het bericht van Ronduit Open in een reactie ‘volwassen, fair en doordacht’. Maar dat het echt hoog tijd wordt voor verbetering valt bijvoorbeeld ook te concluderen uit de hype die het onderwerp inmiddels vormt op de website Binnenlands Bestuur. Naast een communicatieprobleem blijkt uit veel reacties daar dat Leudal toch vooral een imagoprobleem heeft. Misschien dat de roep van de democraten om te investeren in gemeentelijk personeel zich het beste eerst op die afdeling kan richten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen