Kadernota: speerpunten en ambities van het college

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – ‘Samenwerking, gelijkwaardigheid en krachtige netwerken; dat is Leudal. Daar past een gemeente bij die aansluit bij deze uitgangspunten. Proactief werkend aan een vernieuwde en verbeterde relatie, politiek-bestuurlijk en bovenal met de Leudalse samenleving.’

Die tekst komt uit de kadernota 2017-2020 die op 31 mei door het college werd vastgesteld. In de kadernota staan voor het komende jaar de hoofdpunten van het beleid en de financiële kaders. Het is de basis voor de verdere uitwerking en concretisering van de Programmabegroting 2017-2020, later dit jaar.

Flexibel
De gemeente Leudal wil bruggen slaan, het initiatief van de gemeenschap actief opzoeken en waar nodig op de juiste manier stimuleren en/of ondersteunen. Daarover sprak ook wethouder Verlinden al omtrent de jaarrekening. Het is een ambitie die geworteld is in de overtuiging dat inwoners – soms met enige hulp- heel goed in staat zijn om zelf tot oplossingen en waardevolle bijdragen te komen. Bijdragen die vaak kunnen rekenen op enthousiasme en draagvlak. Dat vraagt om samenwerking op maat en een gemeente die flexibel en betrouwbaar is, zo luidt de opvatting in de nota.

Vertrouwen
Loslaten in vertrouwen dus, maar wel binnen vastgestelde of geaccepteerde kaders. De gemeente heeft ‘minder oog’ voor het eigen beleid, haar regelgeving en procedures, maar durft deze transparant en goed afgewogen ter discussie te stellen in het belang van maatschappelijke belangen of burgerinitiatieven. Vertrekpunt is de visie Leven in Leudal, Leudal 2020 en het coalitieakkoord ‘Op Vertrouwen een toekomst Bouwen’. Daarin staan de speerpunten en ambities van de gemeente benoemd.

Speerpunten
De gemeente gaat volgend jaar onder andere verder met de vernieuwing van het beleid voor accommodaties en subsidies. Daarnaast zet men in op behoud van kwaliteit en samenwerking in het sociaal domein. Verder wordt werk gemaakt van verschillende majeure trajecten in de gemeente, zoals de Economische Agenda Agribusiness, de gebiedsontwikkeling van Maasfront en de N280. Ook de nieuwe omgevingswet is een speerpunt. Met deze wet wil het Rijk de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigen en bundelen. Aandacht van Leudal gaat verder uit naar de opvang van vluchtelingen en vergunninghouders in Leudal. Tenslotte zijn ook de interne organisatieverandering (basis op orde) en de ombuigingen op korte en lange termijn belangrijke speerpunten.

Website
De concept kadernota staat ook op de website van de gemeente en is in te zien bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn daarnaast van harte welkom om bij de behandeling van de kadernota in de gemeenteraad aanwezig te zijn. De raadsvergadering is op 5 juli in het gemeentehuis in Heythuysen, vanaf 19.30 uur. Deze vergadering is verder live via de website van de gemeente te bekijken, alsmede via 3ML.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen