Samen Verder: raadsbreed Wmo-overleg na uitspraak Centrale Raad van Beroep

Foto: Pixabay - SGENET (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Coalitiepartij Samen Verder heeft vandaag het college van burgemeester en wethouders verzocht de WMO-problematiek op zeer korte termijn opnieuw en kritisch tegen het licht te houden.

Aanleiding is de recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over het wellicht onterecht korten door gemeenten van uren in de huishoudelijke hulp.

Bijgesteld beleid
Door middel van een aparte raadsinformatieavond over het WMO-beleid, wil Samen Verder dat college en alle raadsfracties gaan brainstormen hoe de gemeente Leudal de uitspraak van de Raad van Beroep in bijgesteld beleid kan vertalen. Samengevat is de vraagstelling van Samen Verder aan het college: hoe geeft de gemeente Leudal ondersteuning aan thuiswonende hulpvragers via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, nu en in de toekomst?

Ria Teluij (Samen Verder)
Ria Teluij (Samen Verder)

Geknepen
‘Samen Verder – en ongetwijfeld ook u als college- ontvangt signalen dat mensen vanwege hun financiële situatie afzien van broodnodige WMO-hulp en dat hulpvragers en hun mantelzorgers daardoor in de problemen komen’ schrijft raadslid Ria Teluij namens de fractie. ‘Leudal heeft 1,6 miljoen euro uit het WMO-budget overgehouden. Dat valt volgens onze fractie te verklaren omdat Leudal zich bij de totstandkoming van de wet begrijpelijkerwijs voorzichtig heeft begroot. Zoals bij alle andere gemeenten was er ook in Leudal immers lange tijd onduidelijkheid over het gemeentelijke budget en de financiële inkadering. Het was onzeker voor welke (en dus ook hoeveel) cliënten de gemeente Leudal uiteindelijk verantwoordelijk zou worden. Er is ook in Leudal noodgedwongen geknepen in de WMO. Uren huishoudelijke hulp zijn ingekrompen, bepaalde huishoudelijke taken worden door de huishoudelijke hulpen niet meer uitgevoerd, bepaalde voorzieningen worden niet meer verstrekt et cetera’ aldus Teluij.

Prangende vraag
De fractie heeft zich steeds uitgesproken voor het oormerken van WMO-gelden. Volgens de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is het aan de lokale democratie wat met nog niet uitgegeven gelden voor de WMO moet gebeuren: reserveren voor te verwachten tekorten, het WMO-beleid bijstellen en daarin investeren, of overschotten eventueel gebruiken voor tekorten elders in het sociaal domein. Teluij: ‘De uitspraak over de WMO van de Centrale Raad van Beroep d.d. 18 mei 2016 over het mogelijk onterecht korten door gemeenten van uren in de huishoudelijke hulp, roept de prangende vraag op of bijstelling van beleid op korte termijn gewenst is. De fractie Samen Verder wil van het college weten welke gevolgen deze duidelijke uitspraak van de raad van beroep voor de gemeente Leudal in de praktijk heeft.’

Analyse
Samen Verder vindt het verder het moment om een gedegen evaluatie van het college te krijgen over het tot nu toe gevoerde WMO-beleid, in alle facetten. De fractie denkt onder meer aan inzage in aantallen cliënten die WMO aanvragen en ontvangen, alsmede aan een gedegen analyse van de problematiek die bij cliënten rond de huidige WMO speelt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen