Campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ van start

Foto: Provincie Limburg

LIMBURG – ‘Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?’ Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die afgelopen week van start is gegaan. Gouverneur Bovens gaf het startsignaal.

De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ is oorspronkelijk een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid.

Kalm
De hoofdboodschap is om kalm te blijven en rustig te reageren. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een informatiefolder zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin adviezen gegeven worden voor een aantal veel voorkomende situaties. De informatiefolder en filmpjes vindt u op de campagnewebsite.

Onderzoek
Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ook ongewenst reageren als zij merken dat er een voorrangsvoertuig nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag zijn door rood licht rijden, snelheidsovertredingen, plotseling stoppen of uitwijken en op de vluchtstrook rijden. Uit een enquête onder weggebruikers bleek dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar bij doorvragen blijkt hun kennis ernstig tekort te schieten. Daarmee geconfronteerd, gaf maar liefst negentig procent van de ondervraagden aan behoefte te hebben aan meer informatie.

Definitie
Een voorrangsvoertuig is een motorvoertuig van politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en door de minister aangewezen hulpverleningsdiensten, dat blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voert om kenbaar te maken dat het een dringende taak vervult. Het gaat dan met name om politie- en brandweervoertuigen en ambulances. Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Daarbij mogen ze echter niet zelf een verkeersovertreding maken.

Aandacht
Op het gebied van verkeersveiligheid staat Limburg in 2016 in het teken van ‘aandacht op de weg’. Met een aantal projecten worden weggebruikers zoals fietsers en automobilisten het komende jaar extra geïnformeerd en uitgedaagd na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verkeersveiligheid. De campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ maakt hier onderdeel van uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen