Woonwagens kosten gemeente Leudal te veel geld

Foto: Wikepedia - Muffingg (CC BY-SA 3.0)

LEUDAL – De gemeente Leudal heeft recentelijk besloten dat mensen die in de toekomst een woonwagen willen kopen, in de toekomst aanspraak moeten kunnen maken op een starterslening.

Leudal wil af van de 22 woonwagens en 39 standplaatsen die ze in bezit heeft, berichtte Dagblad De Limburger vanochtend. In 2015 was de gemeente circa 264.000 euro kwijt aan negen woonwagenkampen, betreffende kapitaallasten en onderhoud, terwijl er slechts 161.000 euro aan huurinkomsten binnenkwam.

Rechten
Het hoort niet tot de kerntaken van een gemeente om als woningverhuurder te fungeren. Daarom wordt met woningcorporaties gesproken over overname. Over de hoogte van het bedrag dat daar tegenover moet staan zijn partijen het nog oneens. Door startersleningen moet het aantrekkelijker worden om een huurwagen te vervangen voor een eigen wagen. Het CDA is bovendien van mening dat voor woonwagenbewoners dezelfde rechten moeten gelden als voor andere inwoners.

Gesprek
Wethouder Arno Walraven (Samen Verder) stelt in een nota voor om het aantal standplaatsen gelijk te houden. De gemeente schaft geen nieuwe woonwagens aan en wagens die vrijkomen worden afgevoerd, waarna er particuliere woonwagens voor in de plaats kunnen komen. De meeste partijen steunen dat nieuwe beleid maar willen wel dat de wethouder eerst nog met de betrokkenen in gesprek gaat, omdat dit tot nog toe te weinig zou zijn gebeurd. Een jaar geleden viel nog de term ‘uitsterfbeleid’ in dit verband.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen