Goed bezocht symposium besluit reeks activiteiten rondom Eugène Dubois

HEYTHUYSEN – De reeks van activiteiten rondom de  herdenking van de 75e sterfdag van professor Eugène Dubois is afgesloten met een zeer geslaagd symposium.

Vrijdag vonden meer dan honderd deelnemers hun weg naar het symposium in De Bombardon in Heythuysen.

Herrezen
Om 13.00 uur werd het symposium geopend door burgemeester Arno Verhoeven, die in zijn inleiding onder andere zijn waardering uitsprak voor het initiatief om het werk van Dubois op deze wijze onder de aandacht te brengen en te proberen te behouden. Dagvoorzitter Dr.ir. Wiel Schins beet daarna het spits af met een inleidende lezing over de geboortestreek van Eugène Dubois en hoe deze van invloed is geweest op zijn latere loopbaan. De dagvoorzitter raakte daarbij, zeer tot genoegen van het publiek, verzeild in een levendig en niet mis te verstaan dispuut met een ‘herrezen’ Eugène Dubois (acteur Ron Roumen).

Pithecanthropus erectus
De lezing van Schins werd gevolgd door een voordracht van Drs. Midas Dekkers, die op zijn beurt en op de zijn bekende wijze het publiek wist te boeien met zijn visie op de evolutieleer en de missing link. Adelin Remy bracht vervolgens op voortreffelijke wijze het lied Pithecanthropus erectus ten gehore, een lied dat in 1900 speciaal werd gecomponeerd bij gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs. Een door Dubois zelf vervaardigd model van Pithecanthropus erectus werd daar immers tentoongesteld.

Discussie
Na de pauze was het de beurt aan Dr. Anne schulp, als paleontoloog en dinosaurusexpert verbonden aan Naturalis Leiden en daarvoor aan het Natuur Historisch Museum Maastricht. Hij wist met zijn jeugdig enthousiasme en bevlogenheid zijn publiek van begin tot het eind te boeien met zijn uiteenzetting over stambomen, verwantschappen, mosasaurussen en dinosaurussen. De reeks van voordrachten werd afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van Hugo Verweij, bedrijfsleider van Speelpark Klein Zwitserland.

Convenant
Om het leven en werk van Eugène Dubois ook in de toekomst levendig te houden werd als afsluiting van de geslaagde dag een convenant ondertekend door de Eugène Dubois Foundation (Eijsden), de Stichting Studiegroep Leudal e.o. (Haelen) en Speelpark Klein Zwitserland (Venlo) waarin de samenwerking tussen de drie partijen is vastgelegd om jaarlijks (gedacht wordt aan een Eugène Dubois-maand) op de een af andere wijze aandacht te besteden aan Dubois en zijn werk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen