Expositie merklappen van Willy Kinwel in Bezoekerscentrum Leudal

Foto: BCL

HAELEN – Van 20 april tot en met 5 juni is er een merklappenexpositie van Willy Kinwel te zien in het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen.

In het handwerkonderwijs in vroeger eeuwen werden de meisjes voorbereid op hun taak in het huwelijk. Zij leerden letters borduren, om zo hun linnenuitzet van initialen te kunnen voorzien (merken). Vaak hield men nog voldoende stof over om er wat eenvoudige sierrandjes of symbooltjes om heen te borduren. Zo ontstond de ‘merklap’.

Fascinatie
Willy Kinwel (1939) werd in Scherpenzeel geboren. Zij haalde haar HBS-A diploma en volgde daarna de opleiding tot bibliothecaris. Na haar huwelijk in 1966 kwam zij met haar man in Weert wonen. In 1977 werd zij schoolbibliothecaris op de Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert. Hier bleef zij werkzaam tot aan haar pensioen.Toen er op school een expositie was van oude merklappen, werd zij daar zo door gefascineerd dat ze ieder vrij ogenblik naar de expositie ging kijken. Vanaf dat ogenblik was haar liefde voor de merklap geboren en die zou nooit meer overgaan.

Symboliek
In 1983 waren haar ouders 45 jaar getrouwd en maakte ze, samen met haar schoonzusjes, de eerste merklap: de familiegeschiedenis van haar ouders met de daarbij behorende symboliek. In de jaren die volgden maakte zij er nog tientallen. De eerste lappen nageborduurd van voorbeelden, maar uiteindelijk ontwierp zij haar eigen merklappen, vol persoonlijke gegevens.

Workshop
Mensen die zelf wel eens aan de slag willen kunnen op zondag 22 mei om 14.00 uur deelnemen aan een workshop.
Door middel van eenvoudige motiefjes en letters kan ieder zijn of haar eerste merk- of letterlapje maken. De steek die daarvoor gebruikt wordt is de kruissteek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen