Rondom het Leudal: het paard en de melkkar van Zeeg van Drieke-Driek

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het lentenummer van het kwartaaltijdschrift ‘Rondom het Leudal’, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, vertelt Grad Custers in het Naers hoe hij en enkele anderen vroeger een streek uithaalden met het paard en de melkkar van Zeeg van Drieke-Driek uit Neer.

Uiteraard valt er nog meer te lezen over de historie en de natuur in het Leudalgebied.

Sint Jozefbeeld
Zo publiceert Jacques Beelen een artikel over de herkomst van het Sint Jozefbeeld, gemaakt door Jan van Steffeswert, dat in de Nicolaaskerk van Heythuysen te bewonderen is. Verder het verhaal van de joodse Elizaer van der Horst uit Horn, opgepakt door veldwachter Van Hoof op 5 november 1943.  Van der Horst overleefde de oorlog, maar het werd voor beiden een persoonlijk drama. Adelin Remy heeft deze geschiedenis uitgeplozen.

Aldenghoor
Albert Rekveld uit Heeten was van 1959 tot 1963 priesterstudent in Missiehuis Aldenghoor in Haelen. Hij beschrijft deze periode op een onthullende wijze. Wij krijgen een goed inzicht op het dagelijkse leven op en rond kasteel Aldenghoor. In ‘Kortom’ onder meer de uitreiking van het rapport ‘Flora van het Leudal tussen 1900 en 2013’, geschreven door de kenner bij uitstek Phlip Bossenbroek, de opening van de tentoonstelling over professor Dubois en de uitreiking van de jury cultuurprijs van de gemeente Leudal aan de Studiegroep Leudal.

Winterweer
Thijs Zeelen beschrijft het weer in de winter van 2015-2016, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de winter 1915-1916 met drie hoogwatergolven en stormweer. Belangstellenden kunnen voor 15 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u dan gratis alle nummers, die in 2015 zijn verschenen. Opgeven als abonnee kan per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53.53.08.71 (Peter Terstappen) of 0475-59.37.67 (Frits van Horne).

Reacties