Motie vier partijen over toekomstig beleid gemeenschapshuizen aangenomen

Gemeenschapshuis De Mortel in Ittervoort.
Gemeenschapshuis De Mortel in Ittervoort.
Foto: John Hölsgens

LEUDAL – D66 nam een tijd geleden het initiatief tot een motie met betrekking tot de bezettingsgraden van gemeenschapshuizen in Leudal.

De motie werd afgelopen dinsdag samen met Ronduit Open, Samen Verder en het CDA ingediend en uiteindelijk aangenomen. D66 noemt het een voorbeeld van goede samenwerking, dat hopelijk navolging krijgt in de toekomst.

Bezettingsgraad
Aanleiding van de motie was het feit dat in de begroting van de gemeente Leudal nog steeds staat opgenomen dat gemeenschapshuizen en andere accommodaties met een bezettingsgraad van minder dan 50% moeten worden verkocht, afgebroken of voor ander gebruik moeten worden ingezet. Niet één gemeenschapshuis haalt echter deze norm. Het was voor het Overleg Orgaan Gemeenschapsvoorzieningen Leudal (OOG), reden de raad op 6 januari een brandbrief te sturen.

Demografische ontwikkeling
De strekking van de motie was – samengevat – dat partijen inzien dat de bezettingsgraad geen zaligmakend criterium kan zijn. Veel logischer is het om de exploitatie en de kapitaallasten leidend te laten zijn. D66 vond het daarbij veel beter om een integrale toekomstvisie op alle accommodaties te formuleren, waarbij ook de demografische ontwikkeling wordt meegenomen en zoveel mogelijk verbindingen tussen school, bibliotheek, gemeenschapshuis en sportaccommodatie worden gezocht. Het college is dan ook opgeroepen om bij de Kadernota in juni eindelijk met dat nieuwe accommodatiebeleid te komen. De partijen willen samen met het OOG een raadsbrede werkgroep ‘Gemeenschapshuizen van de Toekomst’ instellen. Zo kan informatie en expertise over de gemeenschapshuizen voortaan ook sneller en beter met de politiek gedeeld worden.

Postkoets
Wat niet in de motie genoemd werd, maar de politiek in Leudal wel al lang bezighoudt, is de situatie rondom de Postkoets in Horn. D66 vindt het opvallend dat alle gemeenschapshuizen van Leudal verplicht zijn geworden om al hun cijfers aan te leveren, maar dat de Postkoets wederom de dans is ontsprongen. ‘Gemeenschapshuizen zijn betaald met publiek geld en we zouden dus als politiek in gelijke mate toegang moeten krijgen tot informatie over deze gemeenschapshuizen’ zei fractieleider Raemakers dinsdag in de vergadering. Het feit dat de exploitatie van de Postkoets commercieel gebeurt, doet daar volgens hem niets aan af.

Vragen
Ook andere gemeenschapshuizen die commercieel geëxploiteerd worden, hebben allemaal hun cijfers moeten aanleveren. Deze gemeenschapshuizen kosten de gemeente nog steeds veel geld, via de kapitaallasten van het gebouw. In het geval van de Postkoets gaat dat om een fors bedrag per jaar. De democraten willen dus nog van de wethouder weten waarom er geen cijfers zijn en of hij daar nog voor gaat zorgen. D66 wil het gebruik en bezetting inzien om te beoordelen of De Postkoets nog wel aan haar oorspronkelijke doelstellingen als gemeenschapshuis voldoet en niet – zoals de kritiek is van een aantal inwoners en instellingen uit Horn – alleen nog maar commercieel bezig is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen