Basisschool De Leerlingst in Haelen neemt zonnepanelen in gebruik

Foto: John Hölsgens

HAELEN – Met het verbinden van een stekker tussen de zonnepaneleninstallatie en een feestelijke verlichting maakt basisschool De Leerlingst in Haelen vanaf vandaag gebruik van stroom die lokaal en duurzaam geproduceerd is.

Bij de ceremonie waren onder andere Har Geenen (voorzitter Leudal Energie), wethouders Verlinden en Vogels van de gemeente Leudal en de directies van SPOLT (Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier) en Rabobank Peel, Maas en Leudal aanwezig.

Dansje
In het middelpunt bij deze ingebruikname stonden echter de kinderen, die via de leerlingenraad zelf het programma voor deze gebeurtenis hadden bedacht en in de uitvoering de hoofdrol speelden. Zo verzorgden de leerlingen een toepasselijk zonnedansje. ‘Hier en daar zie ik zelfs al kinderen met een zonnebril’ constateerde ook wethouder Verlinden.

IMG_20160122_142310

Zon op School
Ruim een jaar geleden is Leudal Energie gestart met de ontwikkeling van het plan om alle basisscholen in Leudal te voorzien van een pv-installatie. Omdat het rendement bij basisschool De Neerakker in Heythuysen en De Leerlingst in Haelen het grootst is, is gekozen om allereerst de daken van deze twee scholen te voorzien van zonnepanelen. Beide installaties hebben een vermogen van 60.000 Wp (Watt piek) en bestaan elk uit 204 panelen. Dit zijn de grootste installaties op scholen in Limburg. Het betekent dat per school ruim de helft van de totale stroomvoorziening via de installatie wordt opgewekt. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 15 huishoudens. In de nabije toekomst wil Leudal Energie ook andere basisscholen in de andere kernen van de gemeente van zonnepanelen voorzien.

Kosten
De totale investering voor de twee installaties bedraagt circa 160.000 euro. Provincie Limburg, gemeente Leudal en Rabobank hebben hiervoor subsidies verstrekt. Het resterende deel komt via leningen van ouders van de kinderen, leden van Leudal Energie (ongeveer 40.000 euro ) en van de bank. Leudal Energie is een lokale energiecoöperatie die gelooft in het duurzaam opwekken van energie, waarbij CO2 uitstoot tot een minimum wordt beperkt en daardoor wordt bijgedragen aan een beter milieu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen