College Leudal stelt voor om partnerschap aan te gaan met de provincie

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het college van B&W van Leudal heeft besloten om aan de raad voor te stellen een financiële bijdrage te leveren van 10 miljoen euro aan de weg N280 tussen Roermond en Weert.

Gedeputeerde Geurts had namens de Statencommissie voor mobiliteit en infrastructuur verzocht om hierin samen te werken, ongeacht hoe de weg komt te lopen. Het college laat alvast in een brief aan de provincie weten dat zij de vernieuwde samenwerking met het provinciebestuur wil aangaan. Door 10 miljoen toe te voegen aan het provinciale budget (nu nog 73,49 miljoen) kan de N280 beter in zijn omgeving worden ingepast, zo laat het college weten.

Bestuursovereenkomst
De bijdrage van de gemeente maakt deel uit van een nog te sluiten bestuursovereenkomst tussen de provincie Limburg en de gemeente Leudal. Op basis van partnerschap tussen gemeente en provincie komt in de bestuursovereenkomst te staan dat een ruimere randweg om Baexem (variant 5E) onderdeel gaat uitmaken van de 2e fase milieu-effectrapportage. Ook wordt opgenomen op welke manier de gemeente Leudal betrokken wordt bij het onderzoek en de beoordeling van de twee overgebleven wegvarianten bij Baexem. De raad van de gemeente Leudal adviseert aan de provincie over de uiteindelijke keuze voor het tracé van de weg en de uitwerking hiervan in een provinciaal plan.

Kwaliteit van de omgeving
Het college van B&W gaat er van uit dat zij in dit voorstel aan de raad duidelijk hebben gemaakt dat het voor de gemeente Leudal van groot belang is dat kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving in de nabijheid van de N280 duurzaam wordt verbeterd. Als de twee overgebleven alternatieven worden onderzocht, ontstaat de mogelijkheid voor een zorgvuldige afweging en keuze. Een en ander in partnerschap met de provincie Limburg.

De raad zal op 2 februari een uitspraak doen hierover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen