N280-soap: Ronduit Open wil advies Landsadvocaat inzien

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Oppositiepartij Ronduit Open doet een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om het N280-advies van de Landsadvocaat aan Gedeputeerde Staten van Limburg in te zien.

De Landsadvocaat zou de provincie hebben geadviseerd om N280-variant 5E (de randweg op enige afstand van de kern Baexem) mee te nemen in de verdere MER-procedure.

Interpretatie
Ronduit Open heeft echter naar eigen zeggen vernomen dat de Landsadvocaat dit niet in zijn advies heeft opgenomen, maar dat er sprake is van een interpretatie van de gedeputeerde Geurts, die niet schriftelijk vastligt in dat advies. Omdat de Raad een besluit moet nemen over een vraag van de provincie (namelijk het al of niet onvoorwaardelijk 10 miljoen euro toezeggen voor de N280) en omdat Ronduit Open het van belang acht over de correcte informatie te beschikken, heeft de partij de provincie een brief gestuurd.

Verwarring
‘Naar ik verneem is de discussie in de commissievergadering gevoerd op basis van informatie van Gedeputeerde Geurts, die deels betrekking had op een schriftelijk uitgebracht advies en deels op mondelinge contacten tussen de Gedeputeerde en de Landsadvocaat’ schrijft raadslid Wagemans in de brief. ‘Een en ander heeft de afgelopen dagen aanleiding gegeven tot verwarring c.q. onduidelijkheid. Zoals u bekend is moet de raad van Leudal uiterlijk 4 februari besluiten over een in te nemen standpunt, met betrekking tot de voortgang van de besluitvorming, waarbij in het bijzonder keuze van varianten aan de orde is. Eerste voorwaarde voor goede besluitvorming is uiteraard dat volledige en correcte informatie beschikbaar is. Om die reden verzoek ik u het schriftelijk advies van de Landsadvocaat te mogen ontvangen alsmede alle stukken die betrekking hebben op de totstandkoming van dit advies, zoals de aanvankelijke opdrachtformulering en verslagen van gesprekken die aansluitend hebben plaatsgevonden tussen de provincie (bestuurlijk, ambtelijk) en de Landsadvocaat.’

Wagemans doet daarbij voor zover noodzakelijk een beroep op de WOB en maant bovendien tot spoed. De bedoeling is immers dat de gemeenteraad op 2 februari over de slepende N280-kwestie vergadert.


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen