Motie van wantrouwen tegen CDA-wethouders Van den Beuken én Vogels

Foto: Pixabay - Geralt (CC0 - Public Domain)

LEUDAL – De vier oppositiepartijen in Leudal dienen dinsdagavond een motie van wantrouwen in tegen wethouder John van den Beuken én wethouder Paul Vogels (beiden CDA).

Aanleiding voor het indienen van de motie is ‘Biebgate’: het geheim onderhandelen met een partij die helemaal niet meer meedeed aan de lopende aanbesteding en het vervolgens richting de raad doelbewust geven van onvolledige en onjuiste inlichtingen over die onderhandelingen.

Te laat
Uit het juridisch onderzoek dat door burgemeester Verhoeven hiernaar werd ingesteld, blijkt volgens de oppositie dat het college van B&W in het proces rondom de bezuiniging op het bibliotheekwerk en het ingaan van een aanbesteding zeer veel en ernstige fouten heeft gemaakt. Met betrekking tot het stoppen van de aanbesteding, toen het college tot het inzicht kwam dat gunning aan een van de twee inschrijvers niet langer gewenst was, merkt de onderzoekster op dat deze veel te laat is stopgezet. Daardoor zijn de twee bedrijven ‘onnodig lang aan het lijntje gehouden’ en heeft de gemeente ‘de schijn van willekeur en favoritisme op zich geladen’.

Onwaarheden
Uit het juridisch onderzoek blijkt dat de gang van zaken uiteindelijk niet ‘onrechtmatig’ is jegens de twee bedrijven, maar volgens de oppositiefracties pleit dit de wethouders geenszins vrij. Wethouder Van den Beuken en wethouder Vogels waren juist in de veronderstelling dat er wel degelijk rechtmatig gegund kon worden en ook staat vast dat hun gedrag diverse onzorgvuldigheden en onregelmatigheden veroorzaakte. De intenties van de wethouders waren erop gericht hun handelen zoveel mogelijk voor de buitenwereld geheim te houden. En toen de kwestie aan het licht kwam, zijn er wederom diverse leugens en onwaarheden geuit.

Dit alles is voor de oppositie reden het vertrouwen in de beide CDA-wethouders nu op te zeggen. De gemeenteraad van Leudal vergadert morgenavond vanaf 19.30 uur over de kwestie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen