Oproep om Limburgse veestapel in te krimpen

Foto: Pixabay - CC0 Public Domain Images

LEUDAL – Milieugroepen en lokale PvdA-afdelingen dringen bij de provincie en zes Limburgse gemeenten, waaronder Leudal, aan op een flinke vermindering van de veestapel.

Zij pleiten volgens 1Limburg voor een strengere aanpak, zoals die in de provincies Noord-Brabant en Gelderland toegepast wordt.

Megastallen
Volgens de bezwaarmakers wordt Limburg door de strengere aanpak in de andere provincies overspoeld met aanvragen voor nieuwe megastallen. Daarom worden zowel Gedeputeerde Staten als de colleges van Leudal, Weert, Nederweert, Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray in een open brief opgeroepen iets te doen aan die ontwikkeling. Op termijn zou de Limburgse veestapel volgens hen flink kleiner moeten worden.

Begrip
Als redenen hiervoor worden stankoverlast, zorgen over de gezondheid door onder meer uitstoot van fijnstof en aantasting van landschap en natuur genoemd. Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) heeft wel begrip voor de zorgen en wil de organisaties uitnodigen voor een gesprek, maar hij gelooft niet dat een inkrimping van de veestapel tot oplossingen leidt. De gedeputeerde wijst bovendien op de vele juridische obstakels die daarbij in de weg staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen