AZC Baexem gaat uitbreiden op eigen terrein

Foto: John Hölsgens

BAEXEM – Naar aanleiding van het verzoek van het Centraal Opvang Orgaan (COA) aan de gemeente Leudal om medewerking te verlenen aan de huisvesting van 175 vergunninghouders op Landgoed Leudal in Haelen, heeft er nader overleg plaatsgevonden tussen het college en het COA.

Dit leidde tot het inzicht dat het plaatsen van units op het eigen terrein van het AZC in Baexem voor het COA een werkbaar alternatief zou zijn. Hierdoor ontstaan er 175 extra plaatsen. De gemeente kan zich in deze oplossing vinden en gaat met het verzoek akkoord.

Vergunninghouders
Het COA had het idee om 175 vergunninghouders van het AZC Baexem over te plaatsen naar Landgoed Leudal. Dan zou in Baexem ruimte komen voor instroom van 175 (nieuwe) asielzoekers. Landgoed Leudal zou in dit plan een tijdelijke dependance van het AZC vormen, speciaal voor vergunninghouders. Vergunninghouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen en in afwachting zijn van een eigen woonruimte ergens in Nederland. Asielzoekers zitten nog in de periode waarin de aanvraag wordt beoordeeld, voor hen is nog niet duidelijk of zij langer in Nederland kunnen verblijven.

Alternatief
Maar nu is dus gekozen voor een alternatief voor Landgoed Leudal: de opvang van 175 vergunningshouders in tijdelijke units op het eigen terrein van het AZC in Baexem. Het COA had al een verzoek liggen bij de gemeente voor een uitbreiding van 425 naar 600 personen. De noodzakelijke verbouwing hiervoor duurt ongeveer twee jaar. Daarom is het plan om een noodvoorziening te treffen.

Bestemmingsplan
De gemeenteraad heeft ingestemd met de uitbreiding van het AZC van 425 naar 600 personen. Het COA wil de extra 175 personen versneld opnemen. De vergunninghouders kunnen dan doorstromen naar noodunits op eigen terrein. Om de units te kunnen plaatsen is een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan nodig. Hiervoor zal door het COA een aanvraag worden gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen