D66: fusieschool ‘Itterse driehoek’ biedt nieuwe mogelijkheden

Foto: Pixabay - (CC0 - Public Domain)

LEUDAL – Wethouder Paul Vogels (CDA) heeft in de commissievergadering Sociaal gemeld dat de gemeente Leudal besprekingen gaat opstarten met relevante partners om mogelijk te komen tot één fusieschool voor de kernen Neeritter, Ittervoort en Hunsel, de zogenoemde ‘Itterse driehoek’.

In die drie kleine kernen ligt op dit moment nog een volwaardige basisschool. Tot nu toe was het standpunt van het college altijd dat basisscholen boven de 50 leerlingen hoe dan ook open moesten blijven en keek het college niet verder dan alleen die getalsmatige overweging.

Eenzijdige focus
De wethouder gaf aan dat het op grond van nieuwe cijfers onzeker is of een aantal scholen in Leudal in de toekomst nog aan deze norm voldoen. Oppositiepartij D66 heeft direct gevraagd naar een nadere cijfermatige onderbouwing. De democraten waren er nooit van overtuigd dat het coalitiebeleid met betrekking tot kleine scholen realistisch was. Maar de wethouder gaf ook aan dat de kwaliteit van onderwijs een belangrijk uitgangspunt is en daar is D66 dan weer blij mee. Fractievoorzitter Rens Raemakers: ‘Onze partij verzet zich tegen een eenzijdige focus op getallen. D66 is voorstander van goed onderwijs in heel Leudal, een optimale spreiding en betaalbare voorzieningen. Ook in de kleine kernen. Als we alleen maar naar de getallen kijken, komen de kleine kernen er bekaaid vanaf.’

Haler betrekken
D66 vindt dat een eventuele fusieschool bij voorkeur ergens in het gebied tussen Neeritter, Ittervoort en Hunsel moet komen te liggen. Volgens de fractie moet daarom – in goed overleg met scholenkoepel SPOLT – onderzocht worden of een nieuwe locatie tot de opties behoort. Als dat niet mogelijk blijkt, vindt D66 dat de keuze voor een school onderdeel moet gaan uitmaken van het integraal accommodatiebeleid in de Itterse driehoek. Een ‘eerlijke verdeling’ moet daarin uitgangspunt zijn. ‘Daarnaast is het van belang om ook het dorp Haler actief bij deze discussie te betrekken. De basisschool daar is al een paar jaar geleden op een vervelende wijze gesloten. Dit is een kans om ook de inwoners van Haler weer nieuw perspectief te bieden’, zegt Raemakers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen