CDA over huisvesting statushouders: ‘Menselijke aspect staat voorop’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Ook de CDA fractie heeft in een persverklaring gereageerd op het verzoek van het COA om tijdelijk mensen onder te brengen op Landgoed Leudal in Haelen.

Het COA heeft aangegeven dat het gaat om 175 statushouders, dat wil zeggen mensen waarvoor al besloten is dat ze zich permanent in Nederland mogen vestigen. Verder schreef het COA dat het om mensen gaat die in het AZC van Baexem wachten op de toewijzing van een huurwoning, terwijl men die capaciteit graag wil gebruiken om nieuwe instroom op te vangen en te begeleiden.

Voorwaarden
Het CDA liet bij monde van raadslid Nadine Alofs weten om humanitaire redenen in te stemmen met de tijdelijke opvang van die statushouders op Landgoed Leudal in Haelen. ‘Het menselijke aspect voorop’, laat Alofs weten. Het CDA verbindt wel enkele strikte voorwaarden aan de instemming. Zo dient de locatie in Haelen te fungeren als nevenvestiging van het AZC in Baexem: de begeleiding, coördinatie en het beheer in Haelen dienen dagelijks te worden aangestuurd vanuit die plaats. Verder zal eigenaar Hikspoors eerst, naast een de bouwkundige afwerking, zorg moeten dragen voor een geheel opgeruimd en opgeschoond terrein, met name de strook langs de Roggelseweg. De gemeente zal hierop een zeer strikt toezicht moeten houden, vindt het CDA.

Nadine Alofs (CDA)
Nadine Alofs (CDA)

Geen arbeidsmigranten
Zolang er statushouders worden gehuisvest, mag in de opinie van de christendemocraten op dat deel van het terrein geen enkele arbeidsmigrant worden ondergebracht. Indien de ondernemer een keuze maakt voor de huisvesting van statushouders, betekent dat de tijdelijke beëindiging van de huisvesting van arbeidsmigranten. Uitgangspunt moet zijn: per chalet één gezin. Bij individuen kan een andere verdeling worden gemaakt.

Over deze huisvesting van statushouders ziet de CDA-fractie graag een collegevoorstel komen. Verder is het CDA benieuwd naar de standpunten van de andere raadsfracties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen