Eigenaar Camping Leudal heeft plaats voor 150 vluchtelingen

Foto: Pixabay - tpsdave (CC0 - Public Domain)

HAELEN – Wilbert Hikspoors, eigenaar van Landgoed Leudal in Haelen, heeft in zijn park plek om 150 vluchtelingen op te vangen. Na contact met het COA hierover vraagt hij nu aan de gemeente om dat ook echt te mogen doen, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag.

De vluchtelingen zouden in chalets ondergebracht kunnen worden, in het deel van het park waar ook arbeidsmigranten verblijven.

Plaats genoeg
‘De nood is op dit moment ontzettend hoog. Mensen zijn aangewezen op sporthallen, terwijl ik hier compleet ingerichte huisjes heb staan waar mensen per direct terechtkunnen’, schrijft de eigenaar aan de gemeenteraad. Een deel van de chalets staat op dit moment leeg. In een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld dat er op het Landgoed maximaal 225 arbeidsmigranten mogen verblijven, terwijl Hikspoors er in het verleden 350 buitenlandse werknemers huisvestte. Er is dus voldoende plaats.

Geschikt
De eigenaar vraagt om de komende vijf jaar vluchtelingen op te mogen vangen. ‘Ik wil een oplossing bieden voor een maatschappelijk probleem’, zegt Hikspoors in de krant. Hij heeft zijn accommodatie in november 2014 al aangeboden bij het COA. Een inspectie heeft destijds de locatie geschikt bevonden. ‘Het COA zou contact zoeken met de gemeente, maar daar heb ik nooit meer iets over gehoord. Omdat de vraag naar opvangplekken blijft toenemen, probeer ik het nu nog een keer rechtstreeks bij de gemeente.’

Oproep
De gemeente Leudal wilde nog niet reageren, maar liet via een woordvoerder weten dat er meer particulieren zijn die opvangmogelijkheden beschikbaar willen maken. Het kabinet en het COA hebben een oproep gedaan aan de burgemeesters voor extra vluchtelingenopvang. Daarover zou het college vandaag opiniërend in gesprek gaan. Bij het vaststellen van de agenda van de gemeenteraadsvergadering van vandaag, komt een verzoek van de fractie Progressief Leudal ter sprake om een agendapunt te wijden aan haar ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’ over de opvang van vluchtelingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen