Nieuwe Limburgse Statenleden geïnstalleerd

Foto: Provincie Limburg

MAASTRICHT – Tijdens een bijzondere vergadering van Provinciale Staten zijn de 47 nieuwe Limburgse Statenleden geïnstalleerd.

De Statenleden komen voort uit 11 fracties: CDA (11 zetels), PVV (9), SP (8), VVD (5), D66 (4), PvdA (4), GroenLinks (2), 50PLUS (1), Partij voor de Dieren (1), Volkspartij Limburg (1) en Lokaal-Limburg (1). Ten opzichte van de vorige Statenperiode zijn de 3 laatstgenoemde fracties nieuwkomers in Provinciale Staten, evenals 28 van de 47 Statenleden.

Integriteit
Ten overstaan van Gouverneur Bovens legden alle Statenleden de eed of de verklaring en belofte af. Vervolgens tekenden de Statenleden een verklaring dat zij kennis hebben genomen van de Gedragscode Bestuurlijke Integriteit en dat zij deze zullen naleven. Dat is nieuw ten opzichte van vorige Statenperioden. Voorzitter Bovens overhandigde het overdrachtsdocument van de Staten uit de vorige periode aan de even daarvoor tijdens de vergadering gekozen vicevoorzitter van Provinciale Staten, de heer Bus. Dit overdrachtsdocument bevat adviezen ten aanzien van het functioneren van Provinciale Staten en benoemt een aantal prioritaire dossiers voor de komende tijd.

Rijnlandse model
In zijn installatierede onderstreepte Bovens, onder meer dat ‘de Statenleden vanaf vandaag samen de stem van alle Limburgers vormen en samen besluiten nemen die alle Limburgers aangaan, dus ook de kiezer die niet voor u gekozen heeft of niet naar de stembus is gegaan. Daarmee draagt u als Provinciale Staten samen de zorg voor een Limburg die het best mogelijke te bieden heeft aan al haar inwoners’. Hij riep op om de kar als provincie niet alleen te trekken, maar dit zoveel mogelijk te doen samen met partners vanuit een gezamenlijke sociale verantwoordelijkheid. Een aanpak volgens het zogenaamde Rijnlandse model, niet enkel denkend voor een bepaalde gemeente of (sub)regio, maar voor heel Limburg en haar (internationale) omgeving.

Coalitiebesprekingen
De in Provinciale Staten gekozen partijen gaven een korte terugblik op de uitslag van de verkiezingen, hun eigen prioriteiten voor de komende Statenperiode en hun visie over de te vormen nieuwe coalitie. De heer Koopmans (CDA) reageerde vervolgens op het voorstel van de PVV om bij besprekingen ook die partij te betrekken en zo meer recht te doen aan verkiezingsuitslag. Ook ging hij in op twee vragen van Volkspartij Limburg met betrekking tot een advies in het overdrachtsdocument, om te streven naar een breed gedragen Statenakkoord en een nadere onderbouwing voor de keuze van Koopmans zelf als informateur in plaats van een externe informateur. Koopmans onderbouwde zijn reactie met zijn streven naar ‘continuïteit en vernieuwing’. Ook gaf hij aan niet alleen als informateur te willen starten met gesprekken tussen CDA, SP, VVD, D66 en PvdA, maar de coalitievorming ook te willen afronden met deze vijf partijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen