Verkiezingen Provinciale Staten: de potloden zijn geslepen

Foto: J.M. Luijt (Wikipedia CC-BY-2,5)

LIMBURG – Over een paar uurtjes is het zover, dan gaan de stembureau’s open voor de Provinciale Staten verkiezingen 2015.

De debatten zijn gevoerd, de potloden zijn geslepen en het uur van de waarheid is bijna aangebroken.

Nek-aan-nek
1Limburg voerde nog maar eens een enquête uit, waarbij toch nog wat verrassingen uit de bus kwamen. Dat de PVV en het CDA verwikkeld zijn in een nek-aan-nek race was al eerder duidelijk. Volgens deze peiling komt de PVV als nipte winnaar uit de bus, maar het verschil is zo klein dat het geen onderscheid in het aantal zetels oplevert: tien stuks voor beide partijen.

Verliezers
Dat de VVD de grootste verliezer wordt, kwam ook al uit vorige peilingen naar voren. De liberalen zouden de helft van het zetelaantal moeten leveren: van acht naar vier. Ook de PvdA verliest, al blijft dat beperkt tot één zetel. Daarmee zouden de sociaal-democraten uitkomen op vijf.

Winnaars
De SP krijgt er in deze peiling twee zetels bij en stijgt naar een zetelaantal van acht. D66 breidt het aantal zetels uit van twee naar vijf. De Volkspartij Limburg, Lokaal Limburg en de Partij voor de Dieren zouden op één zetel mogen rekenen.

Jong en oud
Opvallend in de enquête waren de verschillen tussen de jongere mensen (tot 35 jaar) en de leeftijdscategorie van 35 jaar en ouder. Zo kan de PvdA onder jongeren wél op steun rekenen. De partij wint zelfs twee zetels, als het aan de jongere lezers van 1Limburg ligt. Ouderen kiezen juist meer voor de SP. De PVV is bij beide groepen het grootst, op de voet gevolgd door het CDA.

De enquête werd ingevuld door 1002 respondenten uit Limburg, met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Er namen opvallend veel mannen deel, slechts 25 procent van de deelnemers was vrouw. Verheugend nieuws blijft overigens het hoge aantal mensen dat zegt te gaan stemmen. In deze enquête gaf ruim 82 procent aan het rode potlood ter hand te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen