Leudal en Nederweert werken samen bij aanpak criminaliteit buitengebied

Foto: John Hölsgens

LEUDAL/NEDERWEERT – De politie, de LLTB, Meld Misdaad Anoniem (M.) en de gemeenten Leudal en Nederweert zijn samen een campagne gestart om de aanpak van criminaliteit in het buitengebied te versterken.

De campagne richt zich op de gebruikers en bewoners van het buitengebied. De bedoeling is dat de bereidheid om verdachte zaken te melden, vergroot wordt.

Drugsafval
De laatste jaren is er een toename van strafbare feiten en ontwikkelingen in het buitengebied. Criminelen dumpen er regelmatig hun drugsafval of stelen diesel, koper of machines uit schuren. Tijdens een persbijeenkomst op het gemeentehuis van Nederweert werd vandaag toegelicht hoe Leudal en Nederweert deze kwestie gezamenlijk willen gaan aanpakken.

Informatiebijeenkomst
Allereerst worden professionals die in het buitengebied werkzaam zijn, door middel van een workshop bewust gemaakt waar ze allemaal op kunnen letten als ze aan het werk zijn. Voor ondernemers en bewoners van het buitengebied in Leudal vindt een informatiebijeenkomst plaats op maandag 23 maart, van 19.30 uur tot 21.30 uur in het gemeentehuis. Daar krijgen ze meer informatie over hoe ze mee kunnen helpen bij het versterken van de aanpak van criminaliteit in het buitengebied. Ook andere belangstellenden zijn daarbij welkom.

‘Ogen en oren’
‘De overlast voor het milieu en de economische schadelast door crimineel gedrag raakt ons allemaal’ zei burgemeester Henk Evers, tevens voorzitter van het Robuust Basisteam Weert-Leudal-Nederweert. ‘Het is een probleem waar niet alleen het buitengebied van Nederweert en Leudal mee te maken heeft. Wij geven er de komende jaren echter prioriteit aan.’ Zijn collega Arno Verhoeven vulde aan: ‘We willen daarbij gebruiken maken van de kennis van onze burgers. Ook zij willen immers een veilig buitengebied. Wij zien hen als ‘extra ogen en oren’ ter plaatse. Maar ook de rol van de LLTB als partner is erg belangrijk.’

IMG_7603

M.
Misschien wel van het grootste belang is dat mensen verdachte zaken melden. Om de meldingsbereidheid te vergroten, voert Meld Misdaad Anoniem (M.) een speciale campagne uit: ‘Weet jij wie xtc-afval dumpt?’ Als gebiedskenners worden ondernemers en professionals benaderd om verdachte signalen (anoniem) te melden. Zij signaleren vaak als eerste of zelfs enige ongewenste zaken. Deze informatie kan voor politie en justitie van groot belang zijn in lopende onderzoeken of de directe bestrijding van criminaliteit. ‘Al lijkt het nog zo onbelangrijk, vaak is die ene tip nét dat kleine stukje wat nog ontbreekt in een hele grote puzzel’, bevestigde wijkagent Frank Mans.

Cijfers
M. maakt het voor getuigen toegankelijker om signalen of vermoedens van het dumpen van drugsafval en andere misdaden te melden. Via M., een onafhankelijk telefonisch meldpunt, kunnen getuigen gratis, veilig en anoniem een melding doen zonder dat de naam en andere persoonlijke gegevens van de melder bekend worden; ook niet bij de verdachte(n). Anouk Schallenberg van M. gaf nog wat cijfers: In 2014 ontving de organisatie 46 procent meer tips over XTC/GHB-laboratoria dan een jaar eerder. Ook het aantal meldingen over gedumpt drugsafval steeg aanzienlijk (liefst 50 procent). Daarnaast kreeg de anonieme meldlijn meer tips over inbraken (27 procent stijging). M. stuurde in totaal 15.800 meldingen door naar de politie en andere partners. Mede dankzij deze informatie zijn tot op heden 1922 verdachten aangehouden, 1515 misdrijven opgelost en 127 misdrijven voorkomen.

De campagne in Leudal en Nederweert kent een looptijd van twee jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. Ook tussentijds worden de effecten gemeten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen