Twee derde van de Nederlanders vermijdt vakantiebestemmingen met landgenoten

Foto: TrustDeals (Public Domain)

LEUDAL – Stel je voor: je hebt Leudal tijdelijk ver achter je gelaten en ligt tijdens je vakantie te genieten op het strand, tot je ineens iets hoort wat je maar al te bekend voorkomt: Nederlanders! Heb je de neiging om direct weg te rennen of ga je juist gezellig een praatje maken?

Twee derde van de Nederlanders zegt dat ze vakantiebestemmingen met landgenoten liever vermijden. Dit blijkt uit onderzoek onder 1000 respondenten.

Frikandel
Het onderzoek van TrustDeals keek naar het vakantiegedrag en de mate van heimwee onder Nederlandse vakantiegangers. Het blijkt dat meer dan de helft (54 procent) het absoluut niet leuk vindt om andere Nederlanders tegen te komen op vakantie. Om deze reden kiest 67 procent liever niet voor een bestemming waarvan ze weten dat er veel landgenoten zijn. Toch lijken Nederlanders stiekem behoefte te hebben aan een vleugje thuis. Zo geeft 23 procent aan zielsgelukkig te worden wanneer ze op vakantie Nederlandse lekkernijen kunnen bestellen. ‘Friet van Piet’ en ‘Frikandel van Nel’ doen prima zaken aan de Spaanse costa’s. Ruim een op de tien Nederlanders (11 procent) mist zelfs echt het eten van thuis.

Heimwee
Naast het feit dat 47 procent van de Nederlanders het eigen bed mist, treuren met name mannen over het gemis van hun eigen omgeving (22 procent) en hun dagelijkse routine (20 procent). Vrouwen daarentegen missen naast hun eigen bed vooral hun huisdier(en) (24 procent) en hun eigen sanitair (21 procent). Slechts een kwart van de Nederlanders zegt helemaal niks te missen van het thuisfront.

Eigen land
Vakantie vieren kan overal, toch? Niet volgens meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent). Voor hen voelt het pas echt als vakantie wanneer de Nederlandse grens wordt overgestoken. Vooral jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar (45 procent) voelen de drang om Nederland te verlaten. In tegenstelling tot bijna drie kwart van de 65-plussers (73 procent), die het prima vinden om vakantie te vieren in eigen land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen