Leggen alle vogels wel een ei in mei?

Foto: BCL

NUNHEM – ‘In mei leggen alle vogels een ei’, luidt het gezegde. Maar is dat wel zo? In werkelijkheid waren de meeste vogels in de afgelopen periode al superdruk met het verzorgen van hun jonkies.

Heb je ooit wel eens nagedacht over waarom een zoogdier jongen baart, terwijl een vogel een nogal wat complexere manier heeft om zich voort te planten?

Broeden
Ga maar na: eerst de paring, dan steeds weer een ei leggen totdat het nest compleet is en vervolgens 14 tot 28 dagen broeden. Als de eieren dan eindelijk uitgekomen zijn stelt het jong bovendien vaak nog weinig voor. De ouders moeten nog een aantal weken deze kuikens volproppen met voer eer ze zelfstandig zijn.

Logisch
De gidsen van Groen Hart Leudal nemen u op dinsdag 14 mei mee op zoek naar vogels. Tijdens die wandeling zullen ze bovendien uitleggen waarom de stap in de evolutie naar eieren leggen een logische is. Heb je een verrekijker? Neem die dan mee! De tocht start (om 8.30 uur) en eindigt (om 11.00 uur) bij cafe-restaurant Sint Servaas, aan de Servaasweg 46 in Nunhem. Deelname kosten 3,50 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen voor 1 euro per kind mee. Graag aanmelden, want de deelname is beperkt. Dat kan via telefoon (0475-49.70.10) of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen