Ronduit Open boos over gebrekkige actieve herinnering D66-wethouder in dossier ’t Maasveld

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Afgelopen week stond er slechts één punt op de agenda van de gemeenteraad in Leudal: een aanvullende subsidie van twee miljoen euro voor ’t Maasveld in Neer.

Daar werd in de voorafgaande periode al flink over gemopperd. Let wel, geen van de politieke partijen is tegen de modernisering van het sportpark ‘an sich’. Maar in de oorspronkelijke planning werd besloten anderhalf miljoen uit te trekken. Nu moest daar dus liefst twee miljoen bij.

Sparen
Men name Stan Backus (Ronduit Open), voorheen portefeuillehouder, wist het nog heel goed: ‘Ons is voorgerekend dat het plan de gemeente een voordeel zou opleveren van 70.000 euro per jaar. Als we met dit plan doorgaan, kóst dat ons tonnen per jaar. De inwoners van Leudal kunnen alvast gaan sparen.’ Het huidige college gaf volgens Backus een eigen invulling aan het destijds genomen raadsbesluit: ‘Men is volledig voorbijgegaan aan de eerdere raadsbesluiten.’ Hij verwees daarbij naar het zogenoemde scenario 2+, de basis voor het eerder genomen raadsbesluit. Bijval voor Backus was er van Hilde Glessner van PAL. De overige partijen wezen alleen op de positieve kanten van het burgerinitiatief.

Schorsing
Volgens de huidige wethouder die er over gaat, Robert Martens van D66, was het niet waar wat Backus zei. Volgens hem had de raad helemaal niet besloten maximaal anderhalf miljoen uit te geven. Daarnaast zei Martens geen scenario 2+ te kennen, alleen een scenario 2. De letterlijke tekst uit het besluit van de gemeenteraad van 12 december 2017 luidt echter: ‘De raad besluit wel door te gaan met het burgerinitiatief Park Leudal-Oost (voorheen de werknaam voor ’t Maasveld – red.) volgens scenario 2 +,  met uitzondering van een volwaardige sporthal.’ Na een korte schorsing en een indringend advies van enkele ambtenaren moest de wethouder bekennen dat de raad dat misschien wel had besloten, maar dat hij de inhoud van scenario 2+ was vergeten. De burgemeester bevestigde de beslissing van de raad en corrigeerde daarmee haar wethouder.

Bijlage
Martens gaf daarna aan dat hij geen kennis had kúnnen nemen van dat scenario twee +, omdat zijn voorganger zou zijn vergeten dat stuk bij de overdracht aan hem te geven. Dat maakte Backus ook na de vergadering nog bozer: ‘Op 12 juni 2018 werd in de collegevergadering de nieuwe portefeuilleverdeling van het college vastgesteld. Dat was twee weken na de installatie in de raad van het nieuwe college. Op 12 juli 2018 – een maand later dus – verstuurde Martens al een mail naar de raad waarin hij niet alleen scenario twee + noemt, maar het zelfs als bijlage toevoegt. Dus nog geen vier weken nadat hij ’t Maasveld in portefeuille kreeg, had hij die brief al in zijn ‘overdrachtsdossier’. Mijn fractie vindt het volstrekt onacceptabel en een wethouder onwaardig dat hij eerst bij hoog en laag beweert een openbaar document niet te kennen, geheel tegen het besluit van de raad z’n eigen weg bewandelt en als hij daarmee geconfronteerd wordt nog steeds blijft volhouden niet te beschikken over die informatie. En dan ook nog de schuld daarvan bij zijn voorganger legt!’

Wielerbaan
Zoals te verwachten viel uit de diverse woordvoeringen stemden de fracties Ronduit Open en PAL (8) tegen, de overige raadsleden (16) stemden voor. De Stichting Duurzaam Neer en Omstreken, een groep tegenstanders die zich vooral tegen de komst van een dure wielerbaan op het park en tegen het kappen van oude bomen op het terrein verzet, zal teleurgesteld zijn. Maasveldvoorzitter John van Haeff gaf eerder aan juist blij te zijn voor de dertig vrijwilligers die al tien jaar bezig om van het oude sportpark een modern complex te maken voor vijftien verschillende sporten. Het park wordt volgens hem in 2025 opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen